10 dolog, ami nincs a mélyhűtődben, pedig jó lenne

A fagyasztás az egyik legzseniálisabb technológia, sokkal több fajta élelmiszert érdemes a mélyhűtőben tartani, mint azt magunktól gondolnánk. Most persze nem beszélünk a zöldborsó, spenót, eper, málna-féle alapvetésekről, ennél kicsit többre gondoltunk. Ha valami lemaradt, mondjátok!

1. Kenyér, péksütemény
Sokak számára teljesen evidens, akiknek nem, azok gyorsan próbálják ki. Mindenféle kenyér, zsemle és édes péksütemény is pompásan megőrzi minőségét akár hónapokon keresztül. Ha van hely a fagyasztódban, soha nem kell aggódni, hogy mit eszik a család reggelire.

2. Zöldfűszerek
Akár mindenféle előkészítés nélkül, levelesen egy dobozban is prímán működik, főzésnél csak letöröd róla a megfelelő mennyiséget és már mehet is az ételbe. Ha van időd, persze össze is vághatod, turmixolhatod és jégkockatartóba is teheted, amitől csak egyszerűbb a felhasználásuk.

3. Mák és diófélék
Semmi nem védi olyan jól az avasodástól, mint a fagyasztás. A felhasználást sem korlátozza, a minőséget viszont tökéletesen megőrzi. Persze, ha három diófád van, akkor nehéz lesz elég helyet találni a mélyhűtőben, de hát sose legyen nagyobb bajunk.

4. Csöves kukorica
Na, ezt kicsit félve írjuk le, bár a kukoricát imádjuk és valóban logikus döntés a legolcsóbb időszakban lefagyasztani belőle. Csak hát sok helyet foglal, de hátha van, akinek két hatalmas hűtőládája is van a pincében.

5. Palacsinta és goffri
Csodálatos reggelimentő opció a kész amerikai palacsintákat és gofrikat titokban lefagyasztani, hogy aztán csak előkapjuk. Vagy akár hétvégén még inkább csak eláruljuk a fiataloknak a lelőhelyet, hogy aztán egyedül megoldják a reggelit egy pirítóssütő segítségével.

6. Kész paradicsomszósz
Ha kibontasz egy gyárit vagy megmarad egy kevés a háziból, minél hamarabb tedd be a mélyhűtőbe. A paradicsomszósz nem túl jól bírja a várakozást, viszont a fagyasztott maradékok nagyon jól jönnek egy-egy éhes gyereknek, akár egyetlen adag tésztához is.

7. Hagymalekvár
Ha te is szereted a karamellizált hagymát és esetleg van lassúfőző edényed vagy csak amúgy is a konyhában töltesz egy fél napot, szuper ötlet odatenni pár kilónyi hagymát pirulni. Kis adagokban érdemes fagyasztani, hogy szendvicsekbe, köretnek elő lehessen kapni.

8. Banán
Csakis a legvégső esetben dobj ki banánt, de tényleg! Ha nagyon barna, már szinte folyós, akkor is nyugodtan fagyaszd le, turmixba, süteménybe pont jó lesz. Lehetőleg a héja nélkül, mert felengedés után nagyon nehéz egy széteső banánt megpucolni.

9. Babok
Rengeteg időt lehet vele megspórolni, ha az előfőzött babot, csicseriborsót dobozokba adagolva betesszük a mélyhűtőbe. Sokszor csak ezen múlik, hogy elég bab legyen a menüben, az embernek nem mindig van kedve az áztatással, főzéssel babrálni.

10. Kekszek, sütik
Ha szokásod sütni, okos dolog minden adagból lecsípni egy keveset és készen eldugni a mélyhűtőbe. Minden vannak olyan napok, amikor sütni nem, csak enni szeretnéd a finomat, akkor majd jól jön. Csak ne feledkezz el róluk! De ez persze igaz minden eddig leírt tippünkre, a fagyasztó adminisztrálása nagyon fontos feladat.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -