S.O.S. pirított mandula

Korábban is tettem már erről említést és gondolom sokan hasonló cipőben járnak velem abban a tekintetben, hogy konyhai ragaszkodásomat, lelkesedésemet és konkrétan sok receptet is nagymamámnak és édes anyukámnak köszönhetem. Egészen kicsi koromtól arra emlékszem vissza, hogy nálunk otthon mindig sürgés-forgás volt a konyhában, illatok csiklandozták pici (majd egyre növekvő) orromat, párásodott a konyhaablak és zümmögött a sütő, zizegett a grillsütő és mindenféle fazekak bugyborékoltak a tűzhelyen. Napközibe se kellet járnom, mert volt olyan szerencsém, hogy nagymamám házi kosztja várjon otthon minden nap (na jó, a finomfőzeléket azért nem értékeltem). A mai napig sokszor jut eszembe egy-egy finomság akár régről, akár a közelmúltból, aminek a receptjét gyorsan beszerzem, hogy én is előcsalogathassam az otthoni ízeket.

Pirított sós mandula


A pirított sós mandula is nagymamám egyik specialitása. Feltételezem, hogy a karácsonyi sütésből megmaradt mandula recycling projektjeként indulhatott először hódító útjára, hogy azóta folyamatosan szerepeljen a családi repertoárban és idén az én konyhámban is újraszülessen (maradt ugye egy kis mandula). Sokkal, de sokkal finomabb mint a boltban kapható, nem olajos és még vicces is előállítani – a mandula héjának eltávolítása jó móka (ha nem túl nagy adagról van szó).

Recept

40 dkg tisztított mandula (kemény héj nélkül, de barna hártyával)
kb. 4 tk finom só
víz

A mandulát leforrázom és addig a forró vízban hagyom, amíg a barna hártya megpuhul (3-5 perc). Lecsöpögtetemm és kisebb adagokban (40 dkg kb. 4-5 részre osztva) konyharuhába teszem és a konyharuhán keresztül a barna hártyát lemorzsolom a mandulaszemekről. Jól át kell maszírozni a mandulszemeket, így kibújnak a fehér szemek a barna ruhájukból. Külön tálba teszem őket és gyorsan besózom (még nedvesen, hogy rátapadjon a só).
Eztuán forró serpenyőben elkezdem kisebb adagokban megpirítani a mandulát. Fontos, hogy csak egy réteg mandula kerüljön a serpenyőbe és folyamatosan rázogatni kell, hogy nem kapjon oda (a nagymamám persze úgy meg tudja csinálni, hogy teljesen egyenletesen barnulnak meg a szemek). Ha jól átpirultak (5-8 perc/adag) egy tálcán szétterítem őket, hogy teljesen kihűljenek – ilynekor leszenk ropogósak. Kicsi utána lehet sózni, én dekorációs célból a nagyon finom só mellé, amit a pirításhoz használok, a végén fleur de sel-t szórtam a tetejére.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -