Kísérletek édesburgonyával és egy pszichedelikus saláta
Havas Dóra
Grillezett édesburgonya, petrezselyem és mogyoró pestóval
Készültem a feladatra, jól átgondoltam, hogy mi az amit nem szeretek az édesburgonyában és ezt mivel lehetnek ellensúlyozni, hogy elégedett legyek az eredménnyel. Legjobban a pürés-édes kombináció zavart, ezért az egészben sütést, pürésítést teljesen elvetettem. Egyelőre az édességgel készítéstől is tartózkodom, bár vékony szeletekre vágva finom lehet dióval, barnacukorral és mondjuk sajttal, tejföllel vagy valami más fehér krémmel, krémsajttal. Most a sós iránnyal kísérleteztem és az eredmény egy finom vacsora lett. A grillezéshez az ötletet egy magazinban találtam, innen a pesto receptje is. A chips az első adódó gondolat volt, és milyen jó, hogy eszembe jutott!
Recept (2 személyre)
A chipshez:
2 édesburgonya
1 tk fleur de sel vagy más finom tengeri só
1/2 l olaj a sütéshez
Az édesburgonyát megmosom, megszárítom és hájával együtt vékonyra szeletelem (2mm, ennél ne legyen vékonyabb, mert összepöndörödik és nem lesz ropogós), forró olajban kisütöm, lecsepegtetem, és enyhén sózom. Köretnek és rágcsának is nagyon finom, enyhén édes, ropogós.
A grillezett édesburgonyához és a pestóhoz:
2 édesburgonya
1 tk fleur de sel vagy más finom tengeri só
kb. 2 dl olíva olaj
1 csokor petrezselyem
5 dkg mogyoró
7,5 dkg frissen reszelt parmezán
Az édesburgonyát megmosom, megszárítom és hájával együtt hasábokra vágom. Sütőlapra teszem, meglocsolom olíva olajjal és előmelegített sütőbe teszem. Grillfokozaton (maximális hőfokon) 20-25 perc alatt készre sütöm, félidőben átforgatom, hogy egyenletesen süljön. Többször nem érdemes megforgatni, mert széteshet. A sütési idő vége felé figyelni kell, gyorsan megég.
A pestóhoz a hozzávalókat 3 ek olíva olajjal aprító gépben pépesre vágom. A sült burgonya mellé kínálom.
A kiegészítés, vagyis a saláta, hogy tényleg vacsora legyen a dolgoból és ne csak egy nagy kísérlet, egy kedves ismerőstől származó recept. A hétvégén készítette nekünk ezt a színekben és ízekben gazdag csodát, amit természetesen gyorsan reprodukálnom kellett. A saláta a nevét az egészen szokatlan színösszeállítás miatt kaphatta. Azt hiszem ennyire színes étellel még nem volt dolgom, pedig semmi mesterséges színezőanyagot nem tartalmaz. Kudos to you, Master P!
egy kis fej vöröskáposzta 1/4 része nagyon vékonyra vágva
1/2 piros kaliforniai paprika vékony csíkokra vágva
1/2 sárga kaliforniai paprika vékony csíkokra vágva
1/2 zöld kaliforniai paprika vékony csíkokra vágva
1 sárgarépa durvára reszelve
1 csokor korianderzöld durvára vágva
1 tk pirított szezámmag
2 ek rizsecet
1 ek szezámmagolaj
2 ek frissen facsart lime leve
1/2 ek méz
1 csipet cayenne bors
2 tk frissen reszelt gyömbérgumó
A zöldségeket megmosom és vékonyra szeletelem, a sárgarépát lereszelem. A szezámmagot száraz serpenyőben megpirítom. Az öntethez a hozzávalókat összekeverem és összeforgatom az aprított zöldségekkel. Megszórom a szezámmaggal és azonnal tálalom. Nem érdemes állni hagyni (mint a salátákaz általában sem), mert a káposzta mindent beszínez.
A cikk hosszúra sikerült, de az egész vacsora fél óra alatt elkészíthető. Az adagokat 2 személyre adtam meg, de nyugodtan sokszorozható minden hozzávaló.