Az idei első őszi ebéd

Szeretem, amikor úgy alakul egy recept, hogy egyik hozzávalótól a másikig lépkedve kerekedik egészen az utolsó pillanatig (és azt hogy szeretem, hogy már nem csak a bébipapi receptek alakulnak így!). Ez a risotto egy csokrocska zsályával kezdődött, ami több mint egy hete várt már rám, a fele elszáradt, az épen maradt leveleknek pedig már szintén nem kellett ehhez sok. Volt még egy fél hokkaido tök a hűtőben, ami önmagában nem sokra lett volna elég, de az ötletet adta így is – vettem mellé egy sonkatököt (aminek a fele most a hűtőben vár további felhasználásra).

Sütőtökös-zsályás risotto


Az i-re a pontot a kisgyermekem tette fel, aki nem bírta kivárni, hogy elkészüljön az ebéd és (egyáltalán nem csendesen) kecskesajtot majszolt, amíg én a risottót kevergettem. A maradék kecskesajt felét rámorzsoltam az időközben elkészült risottóra és egyáltalán nem bántam meg.

Hozzávalók (4 személyre)

1/2 kg sütőtök
40 dkg kerek szemű risotto rizs
1 szál póréhagyma
2 gerezd fokhagyma
kis csokor zsálya (12-15 levél)
1 l zöldség alaplé
3 dl víz
5 dkg frissen reszelt parmezán
3 dkg lágy kecskesajt
3 ek vaj

frissen őrölt bors

A sütőtököt cikkekre vágom, meghintem kevés sóval és frissen őrölt borssal, forró sütőbe teszem és puhára sütöm. Kiveszem, félreteszem.
Egy nagyobb serpenyőben felolvasztok 2 ek vajat, rádobom a vékonyra szelt póréhagymát és lassú tűzön megpárolom. Hozzáadom a 2 gerezd összenyomott fokhagymát és 5 levélke apróra vágott zsályát, adok hozzá egy kevés sót és őrölt borsot. 2 percig alacsony lángon párolom, majd rádobom az átöblített rizst. Feljebb veszem a lángot és átpirítom a rizst, ezután visszaveszem alacsonyra és felöntöm 1 merőalaplével. Kevergetem, megvárom, amíg felveszi a rizs a folyadékot, majd újra felöntöm vízzel, alaplével, amíg elkezd puhulni a rizs. Ezen a ponton (kb 10 perc után) hozzáadom a sütőtök felét. Kikaparom a héjából és egészben hozzáadok 2-3 szeletnyit, szétnyomkodom. Folytatom a víz és az alaplé adagolását egészen addig, amíg a rizs al dentére fő. Ekkor hozzákeverem maradék sütőtököt – ezúttal kockára vágva, a fennmaradó 5-7 zsályalevelet apróra vágva, a frissen reszelt parmezánt, és 1 ek vajat. Felöntöm az utolsó merőkanálnyi alaplével, egyet keverek rajta és elzárom a gázt. Rámorzsolom a kecskesajtot és azonnal tálalom. Ízlés szerint lehet még rá borsot és reszelt permezánt szórni.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -