Zöld lachuch tükörtojással
Horvát SáraA lachuch egy jemeni kenyérféle, ami kinézetre nagyon hasonlít egy amerikai palacsintához, ízben viszont egyáltalán nem. Élesztős, tej nélküli kenyér, és mivel tojás sincs benne, vegánok is fogyaszthatják. Ez a zöld verzió pedig igazán különleges: élénk színét a sok zöldfűszernek köszönheti. Nem vegánoknak joghurttal és tükörtojással kihagyhatatlan reggelire, ebédre, vacsorára, tízóraira…
Hozzávalók 4 személyre:
½ liter langyos víz
1 tk. instant élesztő
2 tk. cukor
1 tk. só
1 tk. sütőpor
2 marék bébispenót
1 csokor petrezselyem
mentalevelek 5 ág mentáról + a tálaláshoz
1 csokor koriander
30 dkg liszt
A sütéshez:
olaj
A tálaláshoz:
4 tojás
görög joghurt
Elkészítés:
Turmixgépben keverjük össze a langyos vizet az élesztővel és a cukorral, majd hagyjuk 5 percig állni, vagy amíg fel nem fut az élesztő. Ezután adjuk hozzá a sót, a sütőport, a bébispenótot, a petrezselymet, a mentát és a koriandert, végül a lisztet is, és turmixoljuk simára. Hagyjuk 1-2 órát kelni a konyhapulton, vagy amíg nagyjából a duplájára nem nő, és buborékos nem lesz. Egy éjszakára betehetjük a hűtőbe is.
Közepes lángon hevítsünk egy teáskanálnyi olajat egy palacsintasütőben, és 1 merőkanálnyi tésztát öntsünk az olajra. Addig süssük, amíg az alja ropogós, a teteje pedig szép lukacsos nem lesz, és már láthatóan nem nyers. Ne fordítsuk meg! Csúsztassuk tányérra, és a tojásokból süssünk tükörtojást egy kevés olajon.
Tálaljuk a lachuchot egy kanál görög joghurttal, egy-egy tükörtojással és friss mentával megszórva.