Kefíres lángos
Havas DóraA nyárról és a strandolásról sokunknak a lángos jut eszébe, ami sajttal és tejföllel egy komplett étkezést is kitesz. Most kisebb, csinosabb verzióban sütöttem meg, izgalmasabbra hangolt feltéttel, hogy az esti partin ez legyen a menő borkorcsolya.
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg liszt
1 dl tej
3 dl kefir
2,5 dkg friss élesztő
1 tojás
1 teáskanál só
1 teáskanál cukor
olaj a sütéshez
Elkészítés
A tejet meglangyosítjuk, az élesztőt belemorzsoljuk, a cukrot is hozzáadjuk, felfuttatjuk. A felfutott élesztőt hozzákeverjük a liszthez, hozzáadjuk a kefirt, a tojást és a sót, majd kézzel vagy robotgépben kidolgozzuk a tésztát. Letakarjuk és egy éjszakára a hűtőbe tesszük, ott kelesztjük.
Sütés előtt a tésztát kivesszük a hűtőből és hagyjuk szobahőmérsékletűre engedni. Közben az olajat felhevítünk egy serpenyőben, olajos kézzel maréknyi tésztát szakítunk, jó vékonyra széthúzzuk, és a forró olajban kisütjük néhány perc alatt. Ha az egyik fele szép piros, konyhai csipesszel vagy két villával megfordítjuk, majd ha a másik oldala is megsült, az olajból kivéve lecsepegtetjük, és konyhai papírtörlőre tesszük.