Quinoa stir fry
Dénes DóraTél vége felé a zöld színek iránti vágyam egyre erősödik. Ide mindent zöldet, ami ilyenkor csak akad: káposztaféléket, leveleket, zöld magokat! Ez a fogás csupa klorofill, K-vitamin, csupa kén és kellem.
Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg quinoa, néhány órára beáztatva
50 dkg kelbimbó
1 közepes brokkoli
½ póréhagyma
1 kisebb vöröshagyma
4-5 fodroskel-levél vagy kelkáposzta külső levele
1 gerezd fokhagyma
3 evőkanál tahini vagy mogyorókrém
½ citrom leve
3-4 evőkanál olívaolaj
6-7 evőkanál sütőolaj
5 dkg tökmag
só
Elkészítés:
A beáztatott quinoáról leöntjük a vizet, és másfélszeres mennyiségű új vízben és csipet sóval 8–10 perc alatt megfőzzük.
A zöldségeket megmossuk. A brokkolit kisebb rózsákra szedjük, a tönkjét hüvelykujjpercnyi kockákra vágjuk. A kelbimbó torzsáját levágjuk, és a zöldséget felezzük. A vöröshagymát aprítjuk, a póréhagymát karikázzuk, a kelleveleket kisebb négyzetekre vágjuk.
Wokban olajat hevítünk, és először a kelbimbót kezdjük el nagy lángon pirítani. Gyakran forgatjuk, és időnként egy pici vizet öntünk hozzá. Néhány perc múlva hozzáforgatjuk a brokkolit. Hagyjuk pirulni, majd ugyanúgy egy kevés vízzel segítjük a puhulását. Jöhet a vöröshagyma, és néhány forgatás után a kellevelek, végül a póréhagyma.
Felaprítjuk a fokhagymát, és a tahinivel, sóval, a fél citrom levével és az olívaolajjal elkeverjük. A zöldségekre forgatjuk a párolt quinoát, megöntözzük a szósszal, majd megszórjuk a tökmaggal.