Gesztenyés édesburgonya-krémleves

Nagyon szeretem a fúziós ételeket, így amikor egy japán szilveszteri fogás és a francia konyha találkozik, abból szerintem csak valami nagyon finom lehet. Japánban a kandírozott gesztenyét édesburgonya-pürével eszik a nálunk megszokott lencse helyett, hogy az új évre gazdagságot és szerencsét hozzon. Remélem, úgy is bekövetkezik, ha a gesztenye nem cukrozott, és a franciák vajas, tejszínes világát is belecsempészem. Persze vegán verzióban.

Hozzávalók 4–6 személyre:
2 evőkanál hidegen sajtolt napraforgróolaj vagy vegán vaj
4 közepes vagy nagyobb édesburgonya meghámozva és felkockázva
3-4 közepes vöröshagyma, csíkokra vágva
20 dkg hámozott egész gesztenye, főtt vagy fagyasztott, előfőzött
5 dl víz
20 dl rizstejszín
0,5 dl brandy vagy whiskey
1-2 babérlevél
friss kakukkfű
só, bors

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Az édesburgonyát és a hagymát egy sütőpapírral bélelt tepsin betesszük sülni. Meglocsoljuk az olvasztott vajjal vagy olajjal.

Kb. 20 perc múlva áttesszük egy lábasba, felöntjük a vízzel, és hozzáadjuk a gesztenyét. Ha főttet használunk, akkor elég egyet rottyannia, ha fagyasztottat, akkor 5 percet közepes hőfokon főzzük. Közben hozzáadjuk a brandyt.

A végén kivesszük a babért, és hozzáadjuk a rizstejszínt. Összeturmixoljuk. A tetejére apróra vágott kakukkfüvet szórunk tálaláskor.

Tipp:
Kakukkfű helyett apróra vágott friss snidlinggel is megszórhatjuk. Bátrabbak norilapot is morzsolhatnak a tetejére.

 

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -