Risi e bisi (rizibizi)
Havas DóraAz eredeti rizibizi valójában nem mást, mint egy tavaszi, zöldborsós rizottó. Vajon hogy lett belőle itthon zöldborsós főzz rizs? Akkor lesz a legfinomabb,ha az alapléhez először megfőzitek a zöldborsó héját és ezt a főzőlevet is fele-fele arányban az alaplével felhasználjátok a rizottó elkészítéséhez.
Hozzávalók 4 személynek:
50 dkg fagyasztott zöldborsó
1 l csirke alaplé
40 g vaj
2 evőkanálk olívaolaj
1 hagyma
10 dkg bacon vagy pancetta (húsos szalonna)
25 dkg rizottó rizs (pl. arborio)
50 g parmezán
1 csokor petrezselyem
Elkészítés:
Egy nagyobb serpenyőben felolvasztjuk a vaj felét az olajjal, rádobjuk a finomra vágott hagymát és üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a szalonnát és további 5 percig pirítjuk, ügyelve rá, hogy a hagyma ne kapjon színt. Belekeverjük a rizst, összeforgatjuk és hagyjuk a rizst is üvegesre pirulni.
Merőkanalanként adagoljuk hozzá a forró alaplevet, kevergetve főzzük a rizst, majd kb. 10 perc után hozzáadjuk a zöldborsót és azzal együtt folytatjuk a főzést, kevergetést. Ezt addig csináljuk, amíg a rizs fogkeményre fő és az étel leveses állagú. A végén hozzákeverjük a maradék vajat és a reszelt parmezánt és lefedve pár percig pihentetjük. Finomra aprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk. Azonnal fogyasztjuk.