Sonkás-gombás tészta

Farkaséhes vagy, de nincs kedved hosszasan elidőzni a konyhában? Dobd össze ezt a gyors és tápláló tésztát, szórj rá egy kis diót, reszeld meg parmezánnal és már habzsolhatod is!

Hozzávalók 4 személyre

10 dkg speck sonka
1 ek olívaolaj
35 dkg barna csiperke gomba
1 ek olívaolaj
1 ek vaj
1 fej főzőhagyma (fehér)
2 dl húsleves vagy alaplé
2 dl tésztafőzőlé
10 dkg parmezán sajt, reszelve
1 ek vaj
1 marék dió
40 dkg papardelle vagy szélesmetélt

Elkészítés:

A sonkaszeleteket 1 ek olajon ropogósra sütjük. Kieszedjük a sonkát és a serpenyőben maradt zsiradékon magas lángon lepirítjuk a gombát – a kisebb fejeket egészben, a nagyobbakat szeletben. A lepirult gombát sóval, kakukkfűvel és borssal ízesítjük. Összeforgatjuk és kiszedjük a gombát is a serpenyőből.

A hagymát finomra vágjuk. A serpenyőben felforrósítjuk a vajat és az olívaolajat, rádobjuk a hagymát és aranybarnára karamellizáljuk. Felöntjük a húslevessel és az egyharmadára beforraljuk azt.

A tésztát bő, sós vízben fogkeménynél kissé keményebbre főzzük. Úgy szűrjük le, hogy a főzőléből 2 dl-t felfogunk.

A tésztát áttesszük a serpenyőbe, miközben tovább főzzük, hozzáadjuk a gombát a levével együtt, és a ropogósra sült sonka felét is beledaraboljuk. Kevergetve addig főzzük, amíg a tészta a kivánt állagúra fő. Közben felöntjük a tészta főzőlevével és beleszórjuk a frissen reszelt parmezán felét is. A végén még egy evőkanál vajat adunk a mártáshoz és a maradék sonkával, száraz serpenyőben lepirított dióval és parmezánnal megszórva tálaljuk.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -