A csodálatos zöld dió

Úgy, de úgy kiterveltem már hónapokkal ezelőtt az idei zöld dió recepteket és most itt van, eljött az ideje ennek is. Ha zöld dió szüret, akkor június vége. Melegebb vidékeken inkább az elején, hűvösebb tájakon is csak Szent Iván napjáig. Ilyenkor a héj alatti dióagy még puha, kocsonyás, pont tökéletes a majdnem kéthetes macerára, ami vár rá ahhoz, hogy késő ősztől karácsonyig, akár sajtot  ékszerezzek, libát/kacsát bolondítsak vagy desszertet becézzek vele.

 

Egészséges héjú, közepes méretű és egyforma diókat válasszunk. A zöld dióval kesztyűs kézzel kell bánni. Hideg vízzel leöblítjük róluk a nyarat, levagdossuk a végeket. A legszebbeket kiválogatjuk és zöldséghámozóval eltávolítjuk a dióhéjat. A többit pedig hústűvel vagy fogpiszkálóval több helyen megszúrkáljuk, majd egy 3 és 5 literes üvegbe halmozva (bármilyen nagyobb üvegedény megteszi), jéghideg csapvízzel feleresztve és az üvegszájat lefedve a csap közelében helyezzünk el. Nálunk ez a konyhaablakot jelenti, mivel mostantól 12 naponta frissre kell cserélni a diószemeken a vizet. A diószemek pedig ezalatt megszabadulnak kesernyés ízüktől, színük sötétre vált. Hú, lesz majd befőtt cukorszirupban, likőr, kecsap és csatni is, ha minden a terveink és a természet szerint alakul!

Hagyjuk a kifogásokat: “Nincs kertem és diófám.

Hát keress egyet! Diófából aztán tényleg bőven van az országban, parkokban, útszélen, bekerített vagy bekerítetlen telkeken, érdemtelenül mellőzötten. Hústűvel átszúrva vagy egy-két diószemet félbevágva ellenőrizheted, hogy elég érett-e a gyümölcs, amit a természet ajándékba ad.

Zöld dió előkészítése további felhasználásra:

Hozzávalók: annyi dió, amennyi az általunk választott üvegekbe belefér és naponta annyi hideg csapvíz, amennyi a tisztított diószemeket az üvegekben ellepi.

Egészséges héjú, közepes méretű és egyforma diókat válasszunk. Gumikesztyűben, a diószemeket hideg vízzel leöblítjük, végeit levágjuk. A legszebbeket kiválogatjuk és zöldséghámozóval eltávolítjuk a dióhéjat. A többit hústűvel vagy fogpiszkálóval több helyen megszúrkáljuk, majd egy 3 és 5 literes üvegbe halmozva (bármilyen nagyobb üvegedény megteszi) és jéghideg csapvízzel feleresztve és az üvegszájat lefedve a csap közelében helyezünk el.

A következő 12 napban, naponta frissre cseréljük a diószemeken a vizet. A diószemek ezalatt megszabadulnak kesernyés ízüktől, színük sötétre vált, és alkalmassá válnak a további felhasználásra.

 

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -