Egészséges héjú, közepes méretű és egyforma diókat válasszunk. A zöld dióval kesztyűs kézzel kell bánni. Hideg vízzel leöblítjük róluk a nyarat, levagdossuk a végeket. A legszebbeket kiválogatjuk és zöldséghámozóval eltávolítjuk a dióhéjat. A többit pedig hústűvel vagy fogpiszkálóval több helyen megszúrkáljuk, majd egy 3 és 5 literes üvegbe halmozva (bármilyen nagyobb üvegedény megteszi), jéghideg csapvízzel feleresztve és az üvegszájat lefedve a csap közelében helyezzünk el. Nálunk ez a konyhaablakot jelenti, mivel mostantól 12 naponta frissre kell cserélni a diószemeken a vizet. A diószemek pedig ezalatt megszabadulnak kesernyés ízüktől, színük sötétre vált. Hú, lesz majd befőtt cukorszirupban, likőr, kecsap és csatni is, ha minden a terveink és a természet szerint alakul!

Hagyjuk a kifogásokat: “Nincs kertem és diófám.

Hát keress egyet! Diófából aztán tényleg bőven van az országban, parkokban, útszélen, bekerített vagy bekerítetlen telkeken, érdemtelenül mellőzötten. Hústűvel átszúrva vagy egy-két diószemet félbevágva ellenőrizheted, hogy elég érett-e a gyümölcs, amit a természet ajándékba ad.

Zöld dió előkészítése további felhasználásra:

Hozzávalók: annyi dió, amennyi az általunk választott üvegekbe belefér és naponta annyi hideg csapvíz, amennyi a tisztított diószemeket az üvegekben ellepi.

Egészséges héjú, közepes méretű és egyforma diókat válasszunk. Gumikesztyűben, a diószemeket hideg vízzel leöblítjük, végeit levágjuk. A legszebbeket kiválogatjuk és zöldséghámozóval eltávolítjuk a dióhéjat. A többit hústűvel vagy fogpiszkálóval több helyen megszúrkáljuk, majd egy 3 és 5 literes üvegbe halmozva (bármilyen nagyobb üvegedény megteszi) és jéghideg csapvízzel feleresztve és az üvegszájat lefedve a csap közelében helyezünk el.

A következő 12 napban, naponta frissre cseréljük a diószemeken a vizet. A diószemek ezalatt megszabadulnak kesernyés ízüktől, színük sötétre vált, és alkalmassá válnak a további felhasználásra.

 

Még nincs értékelve.

Kérjük, értékeljen

Előző cikkPaprikakrémes melegszendvics
Következő cikkSzír töltött paprika
"Ami a szívemen, az a szádon" Kreatív tervezéssel, kommunikációval foglalkoztam. Fokozatosan alakult úgy az életem, hogy ma már szinte minden időmet a gasztronómia világában töltöm. Családi örökségem az osztrák polgári konyha és az erdélyi nyárikonyhák receptjei és történetei. Eredeti alapanyagok és elfelejtett ízemlékek után kutatok, amelyeket újrateremtek a konyhában. A főzés és a hozzá kapcsolódó vizuális tálalás számomra kommunikációs csatorna. Esszenciája a játék, szeretet, szenvedély, születés, kutatás, kíváncsiság, tanulás, tanítás. A Diana mosolya blogon ebből lehet inspirálódni.