Áfonyás morzsaszelet (vegán)

A morzsás sütik a legegyszerűbben elkészíthető desszertek közé tartoznak, és nyáron pontosan ezt várjuk el egy édességtől: készüljön el gyorsan, legyen benne sok-sok gyümölcs, és lehetőleg úgy kényeztessen, hogy közben egészséges is. Legalább valamennyire. Ez az áfonyás szelet mindezt tudja, emellett vegán, sőt gluténmentes is. Magic! (x)

Hozzávalók egy 20×25 cm-es formához:

A töltelékhez:
25 dkg áfonya
1 teáskanál frissen facsart citromlé
2 evőkanál nádcukor
1 evőkanál kukoricakeményítő

A morzsához:
60 g mandulavaj
3 evőkanál nádcukor
2 evőkanál rizsszirup
3 evőkanál kókuszzsír
1 evőkanál vaníliakivonat
1 kezeletlen citrom frissen reszelt héja
16 dkg mandulaliszt
4 dkg + 2 evőkanál kókuszliszt
csipetnyi só

Elkészítés:

Az áfonyát a cukorral, a keményítővel és a citromlével sűrűre főzzük, majd hagyjuk kihűlni. Felhasználásig a hűtőbe tesszük.

A morzsához a száraz hozzávalókat egy tálban összekeverjük. Egy másik tálban összedolgozzuk a mandulavajat a cukorral, a rizssziruppal, a kókuszzsírral, a vaníliával és a reszelt citromhéjjal. A keveréket a száraz hozzávalókhoz adjuk, és összedolgozzuk. A kétharmad részét egy sütőpapírral bélelt sütőformába nyomkodjuk, majd erre terítjük a kihűlt áfonyás tölteléket.

A maradék morzsához 2 evőkanálnyi kókuszlisztet keverünk, hogy könnyen morzsolható legyen, és a sütemény tetejére morzsoljuk. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 30–35 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni, majd kiemeljük a formából, és felszeleteljük.

A recept elkészítésében a Tefal Ultrablend Cook volt segítségünkre.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -