Almás-rózsavizes pite

Ugye milyen cuki? A klasszikus almás pitét ismét megvariáltuk picit, ezúttal rózsavízzel, hogy különlegessé tegye ezt a már-már unalmas, mégis visszatérő családi receptet. Szabad locsolni?

Hozzávalók 6 darabhoz:

6 db savanykás alma, hámozva, szeletelve
A tésztához:
20 dkg liszt
8 dkg puha vaj
8 dkg átszitált porcukor
csipetnyi só
1 nagy vagy 2 kisebb tojás

A cukorsziruphoz:
2 dl víz
12,5 dkg kristálycukor
1 ek. citromlé
1 tk. rózsavíz

Elkészítés:

A lisztet a vajjal, a porcukorral és a sóval elmorzsoljuk, hozzáadjuk a nem hideg tojást, és jól összedolgozzuk. Cipót formázunk belőle, és hűvös helyen, szorosan letakarva minimum 1 órát állni hagyjuk.

Közben a rózsás sziruphoz összeforraljuk a vizet a kristálycukorral, kb. 2 percig bugyogtatjuk, majd langyosra hűtjük. Hozzákeverjük a rózsavizet és a citromlevet, majd a megtisztított almaszeleteket megforgatjuk benne.

A pihentetett tésztát enyhén lisztezett felületen kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk, és tetszőleges, kisebb piteformákba vagy egy nagyobb formába terítjük. A széleit körbevágjuk. Belehelyezzük a szirupban átforgatott almaszeleteket, és 180 fokon készre sütjük.

Porcukorral meghintve, langyosan tálaljuk, adagonként 1 evőkanál crème fraîche, tejszínhab vagy gombóc fagyi kíséretében.

 

A recept megtalálható a Lila füge Magazin Spájz 2018-as számában.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -