Pirított csirkemáj pezsgős mártásban, karamellizált almával

Hozzávalók 4 személynek

Az almához:
1 evőkanál vaj
1 evőkanál olaj
1 nagy fej hagyma
2 alma
1 teáskanál barna cukor
1 csipet só

A májhoz:
1 evőkanál olaj
1 evőkanál vaj
½ kg csirkemáj
1 dl száraz pezsgő
1 evőkanál hideg vaj
2 teáskanál szójaszósz
kevés őrölt bors
1 kis csokor petrezselyem

Az almát és a hagymát felszeleteljük és a vaj és olaj keverékén egy serpenyőben lepirítjuk. Amikor az alma összeesett, a hagyma pedig megpirult, hozzáadjuk a cukrot és a sót és további 1 percig pirítjuk. Kiszedjük a serpenyőből és félretesszük, melegen tartjuk.

A serpenyőbe ismét vajat és olajat teszünk, felhevítjük és magas hőmérsékletre állítjuk a tűzhelyet. A serpenyőbe tesszük a májat és oldalanként 2-2 percig pirítjuk, közben borsozzuk. Közepesen erős lángon további 2 percig főzzük rázogatva, majd sózzuk és a májat kiszedjük a serpenyőből. Félretesszük és melegen tartjuk.

A serpenyőbe öntjük a pezsgőt, felkapargatjuk a serpenyőben lepirult hagyma, alma és májdarabokat. Beforraljuk a pezsgőt a feléra, majd vékony szeletekben hozzáadjuk a vajat. Hozzáadjuk a szójaszószt, borsozzuk a mártást, majd visszatesszük a májat is a serpenyőbe. Összeforgatjuk a finomra aprított petrezselyemmel. Krumplipürével tálaljuk.