Bagel medvehagymás sajtkrémmel és gőzölt lazaccal

Gombhoz a kabátot: még tart a medvehagyma szezon, gyorsan süssetek bagelt, pároljatok lazacot, hogy legyen mivel fogyasztani a csodás fetás-medvehagymás sajtkrémet! A sajtkrémből érdemes nagyobb adagot készíteni, mert sok mindenhez jó választás.

Bagel

Hozzávaló 8-10 db-hoz

 

A tésztához:

60 dkg liszt

3 dl langyos víz

15 g élesztő

2 teáskanál só

1 evőkanál cukor

1 teáskanál étolaj

A főzővízhez:

10 liter víz

2 evőkanál méz

1 evőkanál só

A kenéshez:

1 kissé felvert tojás

szezámmag és egész mák a szóráshoz

 

Elkészítés:

A lisztet a robotgép keverőtáljába tesszük, hozzáadjuk a 3 dl langyos vizet, a 15 gramm élesztőt, 2 tk sót, 1 evőkanál cukrot és 1 teáskanál olajat. A dagasztókarral ruganyos tésztát dagasztunk. Meleg, huzatmentes helyen 1 órát kelesztjük. Ezután gyúródeszkán lazán átgyúrjuk és 8 részre vágjuk. Minden darabból kb. 20-25 cm hosszú hengert sodrunk, majd az ujjainkon körbetekerve összedolgozzuk a henger két végét. Az így kapott gyűrűket letakarva további 10 percet kelesztjük.

Közben a vizet a mézzel és a sóval felforraljuk és a megkelt tésztagyűrűket kettesével, oldalanként 30-30 másodpercig főzzük, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Megkenjük őket tojással, meghintjük szezámmaggal vagy mákkal és 220 fokos sütőben kb. 12-15 percig sütjük. A forró bageleket egy konyharuhával letakarva hagyjuk kihűlni.

 

Megvehagymás sajtkrém

Hozzávalók 3dl-hez:

 

100 g medvehagyma

1 marék száraz serpenyőben pirított dió

1 dl olíva olaj

100 g feta sajt

1 (bio)citrom frissen reszelt héja

1 tk citrom lé

¼ tk frissen őrölt bors

1 csipet őrölt chili

 

Elkészítés:

A medvehagymát feldaraboljuk és késes aprítógépbe tesszük. A dióval és az olívaolaj felével krémesre turmixoljuk, majd az összes többi hozzávalót is a gépbe tesszük és készre aprítjuk a sajtkrémet. Közben fűszerezzük, ha kell sózzuk és annyi olajat adunk még hozzá, amitől kellemesen selymes lesz.

 

Gőzölt lazac

Hozzávaló 6-8 adaghoz:

4 szelet lazac filé

½ tk só

½ tk frissen őrölt bors

2 tk vaj

 

Elkészítés:

A lazacszeleteket sózzuk, borsozzuk és mindegyik szeletre egy kis darab vajat teszünk Bambuszprolóban vagy bármilyen párolóban, akár gőzsütőben készre pároljuk. Akkor jó, ha a halszeletek közepe még opálos. Ehhez 7-8 perc gőzölés elegendő.

Talalás: a begeleket kettévágjuk, vastagon megkenjük medvehagymás sajtkrémmel, megpakoljuk lazaccal, szórunk rá egy kis diót és azonnal fogyasztjuk.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -