Bagel medvehagymás sajtkrémmel és gőzölt lazaccal
Havas DóraGombhoz a kabátot: még tart a medvehagyma szezon, gyorsan süssetek bagelt, pároljatok lazacot, hogy legyen mivel fogyasztani a csodás fetás-medvehagymás sajtkrémet! A sajtkrémből érdemes nagyobb adagot készíteni, mert sok mindenhez jó választás.
Bagel
Hozzávaló 8-10 db-hoz
A tésztához: 60 dkg liszt 3 dl langyos víz 15 g élesztő 2 teáskanál só 1 evőkanál cukor 1 teáskanál étolaj A főzővízhez: 10 liter víz 2 evőkanál méz 1 evőkanál só A kenéshez: 1 kissé felvert tojás szezámmag és egész mák a szóráshoz |
|
Elkészítés:
A lisztet a robotgép keverőtáljába tesszük, hozzáadjuk a 3 dl langyos vizet, a 15 gramm élesztőt, 2 tk sót, 1 evőkanál cukrot és 1 teáskanál olajat. A dagasztókarral ruganyos tésztát dagasztunk. Meleg, huzatmentes helyen 1 órát kelesztjük. Ezután gyúródeszkán lazán átgyúrjuk és 8 részre vágjuk. Minden darabból kb. 20-25 cm hosszú hengert sodrunk, majd az ujjainkon körbetekerve összedolgozzuk a henger két végét. Az így kapott gyűrűket letakarva további 10 percet kelesztjük.
Közben a vizet a mézzel és a sóval felforraljuk és a megkelt tésztagyűrűket kettesével, oldalanként 30-30 másodpercig főzzük, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Megkenjük őket tojással, meghintjük szezámmaggal vagy mákkal és 220 fokos sütőben kb. 12-15 percig sütjük. A forró bageleket egy konyharuhával letakarva hagyjuk kihűlni.
Megvehagymás sajtkrém
Hozzávalók 3dl-hez:
100 g medvehagyma 1 marék száraz serpenyőben pirított dió 1 dl olíva olaj 100 g feta sajt 1 (bio)citrom frissen reszelt héja 1 tk citrom lé ¼ tk frissen őrölt bors 1 csipet őrölt chili |
Elkészítés:
A medvehagymát feldaraboljuk és késes aprítógépbe tesszük. A dióval és az olívaolaj felével krémesre turmixoljuk, majd az összes többi hozzávalót is a gépbe tesszük és készre aprítjuk a sajtkrémet. Közben fűszerezzük, ha kell sózzuk és annyi olajat adunk még hozzá, amitől kellemesen selymes lesz.
Gőzölt lazac
Hozzávaló 6-8 adaghoz:
4 szelet lazac filé ½ tk só ½ tk frissen őrölt bors 2 tk vaj |
Elkészítés:
A lazacszeleteket sózzuk, borsozzuk és mindegyik szeletre egy kis darab vajat teszünk Bambuszprolóban vagy bármilyen párolóban, akár gőzsütőben készre pároljuk. Akkor jó, ha a halszeletek közepe még opálos. Ehhez 7-8 perc gőzölés elegendő.
Talalás: a begeleket kettévágjuk, vastagon megkenjük medvehagymás sajtkrémmel, megpakoljuk lazaccal, szórunk rá egy kis diót és azonnal fogyasztjuk.