Biscuit

biscuit

A biscuit Amerikában az keksz, meg pogácsa, meg süti is egyben. Mi zsömleként is használjuk szendvicshez, szószos húsok mellé köretnek, és pogácsaszerűen uzsonnára. Omlós, könnyű, és finom!

Hozzávalók 4-6 főre:

35 dkg liszt

3 ½ teáskanál sütőpor

1 tk só

2 ½ dl író (kefír)

12 dkg hideg vaj kis kockákra vágva + a kenéshez

Elkészítés:

A lisztet elkeverjük a sütőporral és a sóval, majd elmorzsoljuk a hideg vajjal. Hozzáadjuk az írót, és épp csak addig keverjük, míg összeáll a tészta, de semmiképpen nem simára. Jót tesz neki, ha ekkor hűtőbe tesszük, legalább addig, míg előmelegszik a sütő 200ºC-ra. 15 perc állás után enyhén lisztezett felületre borítsuk ki a tésztát, szórjuk meg a tetejét is liszttel és nyújtsuk kb. 2 ½ cm vastagra. Hajtsuk félbe, fordítsuk meg, nyújtsuk ki újra, közben, ha szükséges, lisztezzük. Ezt ismételjük meg ötször, majd szúrjuk ki a formákat. Nagyobbat, és kisebb köröket, vagy akár négyzeteket is vághatunk belőle, csak a sütési idő változik. A nagyobbaknak, 15 perc kell, a kisebbeknek 10 perc is elég. Ha a teteje már kissé megpirult és nagyon megemelkedett, akkor jó.

A sütőből kivéve azonnal kenjük meg a tetejét olvasztott vajjal, és tegyük rácsra hűlni. A biscuit frissen a legjobb, de légmentesen záródó dobozban, zacskóban 2 napig még élvezhető, bár ráfér egy kis pirítás a kenyérpirítóban.

biscuit

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -