Bolognai ragus calzone

Az olasz calzone nem más, mint egyszerű pizza, szendvicsnek álcázva. Formája miatt könnyen csomagolható, és amit egy pizzára feltétként rá lehet tenni, azzal calzonét is lehet tölteni.

Hozzávalók 2 személyre:

A tésztához:
15 dkg liszt
½ teáskanál só
1 teáskanál szárított élesztő
2 evőkanál olívaolaj
1‒1,5 dl langyos víz

A raguhoz:
2 evőkanál olívaolaj
1 vöröshagyma, apróra vágva
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál szárított bazsalikom
1 teáskanál oregánó
2 evőkanál paradicsompüré
½ dl vörösbor
25 dkg darált marhahús
1 paradicsom, felkockázva
reszelt parmezán

Elkészítés:

  1. A lisztet kimérjük egy nagy keverőtálba. Hozzáadjuk a sót, valamint a szárított élesztőt, és elkeverjük. Hozzáadunk 2 evőkanál olívaolajat, majd fokozatos keverés mellett adagoljuk a vizet. Kézzel összegyúrjuk, és addig dagasztjuk, amíg sima, lágy tésztát kapunk. Konyharuhával lefedve, meleg helyen 1,5 óra alatt a duplájára kelesztjük.
  2. Közben elkészítjük a ragut. Egy közepes edényben üvegesre pirítjuk az apróra vágott hagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát, a fűszereket, valamint a paradicsompürét, és még 2 percig pirítjuk. Felöntjük a vörösborral, rátesszük a húst és a felkockázott paradicsomot. Körülbelül 30 perc alatt megpirítjuk a húst, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
  3. A megkelt tésztát félbevágjuk, és mindkét felét kör alakúra nyújtjuk. A kör egyik felére kanalazzuk a ragut, megszórjuk reszelt parmezánnal, a másik felét pedig ráhajtjuk. A széleit felhajtjuk, az ujjunkkal lenyomkodjuk, és 200 fokra előmelegített sütőben 10‒12 perc alatt készre sütjük.

 

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -