Bulgur saláta

Érdekes módon R2r a bulgurt és a kuszkuszt sokkal jobban szereti mint a rizst. Lehet, hogy ezen csak azért lepődöm meg, mert a hagyományos magyar táplálkozásnak az első kettő nem igazán képzi szerves részét és emiatt az agyam azt gondolja, hogy a gyereknek a paradicsomos káposztért és rizseshúsért kellene rajongania. Én mindet szeretem, de ha választani kell nekem se a rizs lesz az első (bár most belegondoltam, hogy mennyi féle rizsből micsoda finomságokat lehet készíteni… na, javítom magam: ha az egyszerűbb fogásoknál maradunk, nem a rizs az első). Praktikus szempontból is értékelem a kisgyermek ízlését: a kuszkusz és a bulgur nagyon gyorsan elkészül, elég csak leforrázni (a nagyobb szemű bulgurt 10 percig főzni), így akár 15 perc alatt kész lehet az ebéd.

Bulgur saláta pirított édesköménnyel


A sarki boltban akárhányszor nagyobb mennyiségű édesköményt veszek az egyik pénztárosnő kifaggatt, hogy mit készítek belőle. Nagyon igyekszem, hogy meghozzam a kedvét ehhez a szerintem isteni zöldségféléhez, de a beszélgetést mégis mindig azzal zárjuk, hogy ő eddig egyszer kóstolta csak és az borzasztó volt. Továbbra is minden egyes alkalommal kitárgyaljuk a témát. Hátha egyszer majd hisz nekem!
A bulgurt az arab és a török konyha nagyon kedveli, ezért a rögtönzött saláta is kapott egy kis közel-keleti beütést menta-római kömény-citrom formájában. Mi magában ettük langyosan, joghurttal meglocsolva, de egy szelet hús vagy hal mellé is nagyon finom köret lesz belőle.

Más: Az ágy, aztal, tv… blog gasztrobloggereket kérdezett laptop-tv-konyha témában. Érdekes körkép, érdemes elolvasni!

Recept (4 személyre)

20 dkg nagyobb szemű bulgur
2 édeskömény apró kockákra vágva
1 zöldpaprika felkockázva
1 csomag újhagyma felkarikázva
8-10 koktélparadicsom kettévágva
3 ágacska menta szárával együtt felaprítva
1 csokor petrezselyem apróra vágva
1 ek őrölt római kömény
1 citrom frissen facsart leve + reszelt héja
5 ek jó minőségű, extra szűz olívaolaj

frissen őrölt bors
joghurt

Az édesköményt serpenyőben, kevés olívaolajon félpuhára párolom, a végén összeforgatom az újahagymával és a zöldpaprikával. A bulgurt sós, forrásban lévő vízben puhára főzöm, majd leszűröm. Összekeverem a pirított zöldségekkel, hozzáadom a petrezselymet, mentát, frissen reszelt citromhéjat, koktélparadicsomot. Meglocsolom a citrom levével és olívaolajjal, rászórom a fűszereket és alaposan elkeverem. Tálkákba szedem, a tetejére joghurtot kanalazok.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -