Cseresznyés tejes pite
Havas DóraA tejes pite gyors és laktató desszert (vagy akár komplett vacsora egy leves után). A tésztáját egy kevés túróval még krémesebbé tehetitek. Tudtátok, hogy hagyományosan lekvárral megkenve tálalják? Szerintem ilyenkor sokkal jobb, ha a sok finom gyümölcsöt egyszerűen belesütjük a tésztájába.
Hozzávalók 4 személyre:
3 tojás
5 dkg cukor
5 dkg krémes túró
3,5 dl tej
1 tk.vaníliakivonat (vagy ½ vaníliarúd kikapart magjai)
1 csipet só
9 dkg liszt
30 dkg magozott cseresznye
A tálaláshoz:
10 dkg sós pörkölt pisztácia
2 ek. porcukor
Elkészítés:
A tojást elkeverjük a cukorral (nem kell habosra), hozzáadjuk a túrót és a tejet, majd ezekkel is simára dolgozzuk. Vaníliával és sóval ízesítjük, majd beleszitáljuk a lisztet. Csomómentesre keverjük.
Egy kb. 22 cm-es sütőformát kivajazunk, beleszórjuk a kimagozott cseresznyét, és ráöntjük a tejes keveréket. 185 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük.
A sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni, majd megszórjuk a durvára aprított pisztáciával és a porcukorral.