Egyáltalán nem állt szándékomban libamájat venni pedig nagyon szeretjük. Ritkán szoktam készíteni, leginkább Karácsony környékén, mert köztudottan borsos ára van és nem igen lehet belőle kis mennyiséget venni. A múlt héten csak egy csirkemellért ugrottam le a henteshez. Álltam a sorban, próbáltam a babakocsiban nézelődő kisgyermeknek elmagyarázni, hogy milyen húsokat lát, amikor egyszer csak a saját hangomat hallottam: “majd én elviszem a másik felét!”

Roston sült libamáj kelbimbóval


Az előttem álló hölgy ugyanis limbamájat szeretett volna vásárolni, a pultban pedig gyönyörű nagy hízott májakat tartottak, de a hentes nem volt hajlandó kettévágni még a legkisebb darabot se. Én jó szamaritánus módjára feláldoztam magam és a családi büdzsét, hogy a hölgynek teljesülhessen a vágya. Jócskán megleptem ezzel magamat, de nem tartott sokáig az álmélkodásom, gondolatban már össze is párosítottam az így szerzett libamájat a hútőben várakozó kelbimbóval, csak az alkalmat kellett már megtalálni egy nem mindennapi vacsorához. Így történt, hogy a szokásos elutazás előtti hűtőtakarítást követően roston sült libamájat ettünk juharszirupban karamellizált kelbimbóval.

Recept (4 személyre)

libamáj – fejenként 2×2 cm vastag szelet
2 ek vaj

frissen őrölt bors

60 dkg kelmbimbó
2 ek vaj
4 ek juharszirup
1 csilipaprika

nagyszemű, finomítatlan tengeri só a tálaláshoz
frissen őrölt bors

A libamájat felszeletelem, fejenként 2 szelet bőven elég. A szelet vastagságával nem szabad fukarkodni, 2-2,5 cm vastag legyen. Egy serpenyőben felhevítem a vaj felét, közepesen erős lángon oldalanként 30-40 másodpercig pirítom, ügyelve arra, hogy ne égjen meg. Ennél tovább nem nagyon szabad hevíteni, mert csak egy nagyon drága zsírpacni marad a serpenyőben. A kérge így kissé ropogós, a belseje lágyan olvadó rózsaszínű máj lesz.
A kelmimbót megpucolom, sós, lobogó vízbe dobom és 10-12 perc alatt élénk zöld színűre, félpuhára főzöm. Leszűröm, jeges vízbe teszem, hogy ne főjjön tovább. Kettévágom a fejeket. Egy serpenyőben felhevítek 1 ek vajat, hozzáadom a kettévágott, félig főtt kelbimbókat, 1 percig pirítom, majd meglocsolom jurasziruppal és magas lángon karamellizálom. Amikor a bimbók széle kicsit megpirul, de még mielőtt veszítene élénkzöls színéből elzárom a lángot, hozzákeverem a maradék 1 ek vajat – rttől kicsit besűrűsödik a mártás és szép fényt kap. Rászórom az apróra vágott csilit, a tengeri sót és az örölt borsot, összekeverem és azonnal tálalom a máj mellé.

Még nincs értékelve.

Kérjük, értékeljen

Előző cikkEsküvőre
Következő cikkAzt hittem, elrontottam
2006. szeptemberében kezdtem el írni a Lila füge blogot, ami azóta sok változáson ment keresztül, mindig egyre több és szebb lett. Ma már nem blog, hanem ez az oldal. Persze nekem egy oldalnál sokkal több, mert az életem egyre nagyobb, izgalmasabb, szinesebb része.

3 HOZZÁSZÓLÁS