Süt a nap, süt a a nap, miénk a nyár… ez jutott ma az eszembe, pedig nagyon kevés magyar slágert ismerek és még kevesebb van közte, amit szeretek (ez nem olyan), de ilyen szép időben talán még ez is megbocsájtható…. talán. Ha az idézetre nem is, arra büszke vagyok, hogy sikerült végre összeszednem magam és az évszakhoz (és a bikiniszezonhoz kapcsolódó tervekhez) illően könnyű, egészséges ebédet főznöm.
En papillote, vagyis papírban. Sütőpapír tasakba rejtett finomságokról van szó, amelyek saját levükben és egy pici fehérborban párolódnak puhára, a fűszerekkel és egyéb hozzávalókkal együtt. Leginkább halat szokás ezzel a módszerrel készíteni, de fehér húsokra is sikeresen alkalmazható a technika.

Képes, step-by-step leírás itt.

A módszer jelentősen megkönnyíti a konyhatündér dolgát: csak szív alakú papírokat kell vagdosni és kitalálni mindenféle összeillő finomságot, a többi szinte magától megtörténik és a tálaláskor is szemetgyönyörködtető látvánnyal kényeztet, igazi főnyeremény!


Kaptam szép nyelvhalat, ami nem igényel hosszú sütési időt, így gyorsan nagyon finom ebédhez jutottunk. A tasakba és köretként a tányérra igazi zsenge tavaszi finomságok kerültek: újhagyma, spárga (igen, megint…), újkrumpi.

Nyelvhal en papillote


Elkészítés
(nem nevezném receptnek, mindenki szája íze szerint alakíthatja, hogy mi kerüljön a tasakokba)

Sütőpapírból a hal/hús szeleteknél négyszer nagyobb darabokat vágok, ezeket kettéhajtom és szív alakúra vágom. A halat a hajtás mentén középen helyezem el, fűszerezem és megpakolom a kiválasztott finomságokkal. A papírt áthajtom a púpozott étel felett és a széleket szorosan körbehajtom. A tasakot kívülről olvasztott vajjal vagy olajjal megkenem (így nem ég majd el), ezt akkor is megteszem, ha viaszosabb fajta sütőpapírt használok. Forró sütőben kb. 15 perc alatt készre sül a hal, hús esetében ez lehet 20-25 perc is. Akkor készül el, ha a tasakok felpúposodnak.

Néhány töltelék-javaslat:

Fehér húsú halhoz (mint a képen):
koktélparadicsom, újhagyma, só, bors, olíva olaj, fehérbor, rozmaring ágacska

Lazachoz:
szárzeller, újhagyma, sárgarépa, só, bors, citromlé, fehérbor, vaj, zöldfűszer ízlés szerint

Csirkemellhez:
gomba, só, bors, petrezselyemzöld, egy löttyintés tejszín, fehérbor, pici vaj

Még nincs értékelve.

Kérjük, értékeljen

1 HOZZÁSZÓLÁS