Epres mini galette
Havas DóraHozzávalók 9 db-hoz:
A tésztához:
15 dkg finomliszt+ a nyújtáshoz
12 dkg hideg vaj
1 csipet só
1 evőkanál porcukor
2 tojás
A töltelékhez:
30 dkg eper
6-8 levél bazsalikom
1 evőkanál balzsamecet
1 evőkanál vaníliakivonat
2 evőkanál cukor
1 zöldcitrom reszelt héja
Elkészítés:
1. A lisztet egy tálba szórjuk, hozzákockázzuk a vajat és gyors mozdulatokkal morzsásra dolgozzuk. Hozzáadjuk a sót, cukrot, egy tojást tojást és egynemű tésztává dolgozzuk. Sütőpapírba csomagoljuk és a hűtőbe tesszük egy órára.
2. Az epret megtisztítjuk és feldaraboljuk egy tálba. Felaprítjuk a bazsalikom leveleket és az eperre szórjuk. Meglocsoljuk a balzsamecettel, vaníliakivonattal, cukorral, zöldcitrom reszelt héjával és összekeverve állni hagyjuk.
3. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, egy tepsire sütőpapírt terítünk. A maradék 1 tojást egy kis tálkában felverjük. Lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát és 9 db kb. 10 cm-es korongot szúrunk ki belőle. A tepsire emeljük körben megkenjük a tojással. Egy bő evőkanál tölteléket halmozunk a közepére és körbe 4 oldalt felhajtjuk és az összeérő végeket összecsípjük, hogy kis nyitott batyukat kapjunk. Előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük és porcukorral meghintve tálaljuk.