Fokhagymás quiche füstölt sajttal

Ha mondanom kéne három fűszert, amelyeket egy lakatlan szigetre vinnék magammal, akkor biztos, hogy a fokhagyma lenne az egyik. Ez a francia pite most be is bizonyítja, miért. Ja, és még csókolózni is szabad utána.

Hozzávalók 4 főre:
 1 csomag leveles tészta
3 fej fokhagyma
1 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál balzsamecet
2 dl víz
1 csapott evőkanál kristálycukor
½ csokor kapor, aprítva
10 dkg füstölt sajt
3 tojás
1 dl tejszín
3 dkg tejföl
só és bors ízlés szerint (fekete és fehér is)

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A leveles tésztát kicsomagoljuk, és egy piteformába terítjük. Jó öblösre nyomkodjuk, és a nagyon lelógó tésztát levágjuk. Villával megszurkáljuk, sütőpapírt teszünk bele, és rizzsel vagy babbal megtömjük. Így sütjük „vakon” 13–15 percig, majd ha letelt ez az idő, levesszük róla a nehezéket, és még 3-4 percig pirítjuk a tetejét. Ha készen van, kivesszük, kihűtjük.

A tetemes mennyiségű fokhagymát megpucoljuk. Felforralunk egy kis edényben 3 dl vizet, és beledobjuk a gerezdeket. Alacsony lángon kb. 3 percig blansírozzuk a fokhagymát. Kivesszük, lecsöpögtetjük. Ugyanebben az edényben folytathatjuk.

Felforrósítjuk az olajat, beledobjuk a fokhagymát, és átpirítjuk, átsütjük őket. Felöntjük a balzsamecettel és a vízzel, majd erőse forraljuk 10 percig. Hozzáadjuk a cukrot, egy csipetnyi sót, és további 5–10 percig főzzük, de már alacsony lángon, hogy szépen beszívja a fokhagyma a balzsamecetes szirupot. Ha készen van, belekeverjük a kaprot is.

A már megsütött tésztába csipkedjük a füstölt sajtot, és rácsorgatjuk a fokhagymás alapot. Egy kisebb tálban összedolgozzuk a tojásokat, a tejszínt, a tejfölt egy csipet sóval és frissen őrölt borssal. Rákanalazzuk az alapra, és 160 fokos sütőben remegősre sütjük. Ez kb. 30 perc. Langyosan a legfinomabb, ahogy ropog a fogunk alatt a tészta, és krémesen szétolvad a szánkban a fokhagyma.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -