Fűszeres szirup forraltborhoz

A profik nem a bort fűszerezik, mert nem képes átvenni az ízét rendesen, hacsak nem forraljuk ki közben a borból az összes ízanyagot. Készítsünk inkább egy fűszeres szirupot, amivel akár egy pohár bort is be lehet keverni, vagy egy egész üveggel is társaságnak. A szirup jó a fehér, vörös és rozé borhoz is. A fűszereket is bátran lehet variálni. Lehet kardamom, gyömbér, szegfűbors, csillagánizs saját ízlésünk szerint. Sőt! Nem csak forraltborhoz jó, hanem almalével elkészítve a gyerekeknek is szuper téli puncs, amit ilyenkor Bécs szerte árulnak a vásárokban. Ha megmarad a szirup, akkor kekszre csorgatva, mascarponeval szuper pohárdesszert.

Hozzávalók:
25 dkg cukor
3,5 dl víz
10 szegfűszeg
1 fahéjrúd
1 csipetnyi szerecsendió
1 db narancs lehámozott héja és leve
1 db citrom lehámozott héja és leve
1 db zöldcitrom lehámozott héja és leve

Elkészítés:

  1. Az összes hozzávalót egy lábosba tesszük és közepes lángon, a cukor oldódásáig kevergetve főzzük. Ha elolvadt a cukor már nem kell kevergetni. Forrástól számítva 15 percig gyöngyöztetve főzzük, hogy besűrűsödjön. Ha van rá idő, akkor állhat egy egész éjszakát a fűszerekkel, mielőtt leszűrjük. Felhasználásig tároljuk a hűtőben.

 

Így készíts vele forraltbort:
Egy lábosban keverjünk összes 2 dl szirupot és 7,5 dl bort, majd melegítsük össze, de ne forraljuk fel.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -