Gesztenyével töltött pulyka, hercegnő burgonyával és erdeigyümölcs mártással

Hozzávalók 4 személyre:

A pulykához:
5 dkg vaj
1 mogyoróhagyma, apróra vágva
15 szelet bacon
10 dkg kalács
1 csokor petrezselyem
5 dkg vörösáfonya
10 dkg hámozott főtt gesztenye
3 dkg dió
2 tojás
1 kg egész pulykamell
só és frissen őrölt bors

A hercegnő burgonyához:
2 kg sárga krumpli (C típus)
1 dl tejszín
12 dkg vaj
6 tojás sárgája

Az erdeigyümölcs öntethez:
50 dkg vegyes erdei gyümölcs, fagyasztva
2 dl rozéval
10 dkg cukor
pár szem szegfűszeg
1 fahéjrúd
4 evőkanál görög joghurt
2 evőkanál keményítő

Elkészítés:

1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A vajat felhevítjük egy serpenyőben és a hagymát és 3 szelet felkockázott bacont megpároljuk rajta. Egy aprítógépbe tépkedjük a kalácsot, beleszórjuk a petrezselyem zöldjét, az áfonyát és finomra aprítjuk a géppel. Ekkor beletesszük a gesztenyét és a diót is, de ezeket már csak durvára dolgoztatjuk. Végül a tojásokkal masszává keverjük.
2. A pulykamellet pillangó technikával kinyitjuk és sodrófával egy kicsit megcsapkodjuk, hogy egyenletesen vastag felületet kapjunk. Sóval és borssal mindkét oldalát fűszerezzük. Majd ráhalmozzuk a tölteléket az egyik oldalára és szorosan feltekerjük. A maradék 12 szelet baconnel körbe tekerjük a tekercset és egy sütőformára emeljük. Másfél óráig sütjük, majd hagyjuk 30 percet hűlni, mielőtt megvágnánk.
3. A burgonyákat , bő vízben, héjában megfőzzük, majd meghámozzuk és áttörjük. Közben a tejszínt és a vajat összeforraljuk és az áttört burgonyára öntjük. Alaposan összekeverjük és sóval fűszerezzük. Ha langyosra hűlt egyesével belekeverjük a tojások sárgáját is. Szedjük egy csillagcső véggel eláttott habzsákba és nyomjunk belőle kis halmokat egy sütőpapírral leterített tepsire. A pulyka után tegyük a sütőbe 20 percre, hogy ropogósra és tökéletesre süljenek.
4. Az öntethez az erdei gyümölcsöt egy fazékba szórjuk, felengedjük 2 dl rozéval, rászórjuk a cukrot és a fűszereket, majd lefedve puhára főzzük. Amikor már megpuhultak a gyümölcsök, a joghurtot és a keményítőt kikeverjük. A hőkiegyenlítéshez belekanalazunk a gyümölcslevéből, elkeverjük, majd folyamatos keverés mellett a gyümölcsre öntjük. Kevergetve felforraljuk és sűrűre főzzük. A hússal és a hercegnőburgonyával tálaljuk.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -