Többször említettem már, hogy amíg létezett, a Gourmet magazin volt a kedvenc gasztro glossy-m. Évekig előfizetője voltam, imádtam azt a luxust, amit képviselt. Mindenből az ésszerű luxust hozta. Azért írom, hogy ésszerű, mert nem a monacoi jachtkikötő bérleteseinek szólt, de az úticélok, borok, éttermek, melyek említést nyertek a magazinban mind csúcsminőséget képviseltek. Az ételek pedig hihetetlen széles skálán mozogtak – a 15 perc alatt összedobható kategóriában is előfordult, hogy három, mindenki konyhájában állandóan megtalálható alapanyagból kínáltak meglepő recepteket, és persze azért ugyanebben a rovatban is felbukkantak máskor olyan összetevők, amire azonnal rágugliztam ahhoz, hogy eldöntsem nekilátok-e bezserezni és főzni, vagy sem.

A kedvencem, a témák és a receptek mellett, a lap vizuális világa volt és itt most nem az ételfotókról beszélek, mert az a kötelező alap. Olyan életstílust örökítettek meg oldalaikon, amitől nagyobbat dobbant a szívem minden egyes alkalommal, akár kerti party, akár Hanuka volt a téma. Ez volt az egyetlen főzős magazinom, amit a kreatív szakmában dolgozó férjem is minden alkalommal végiglapozott. Divatlapokat megszégyenítő anyagokat készítettek egy-egy támához. A folymatról az egyik vezércikkben Ruth Reichl, a főszerkesztő, hosszan, izgatottan írt. Abban a számban ugyanyis nem volt szereplőválogatás (!), nem berendezett helyszínen dolgoztak és nem beállított képek készültek, hanem egy dél-amerikai (talán kolumbiai, nem emlékszem pontosan) barbecue-ra mentek fotózni. Izgultak, hogy sikerül-e azt a hangulatot megörökíteni, amit elképzeltek… nem tudom mit képzeltek el, de hangulat, az volt! Bár az is igaz, hogy egészen más anyag lett, mint a többi.

gourmet.jpg

Végül az élet úgy hozta, hogy nem voltunk elegen, akik ennyire rajongtak, vagy nem képviseltünk elég nagy vásárlóerőt, mert a 2008-as válság kezdetekor a lapot megszüntették. Azóta a régi számokat lapozgatom és fáj a fogam egy iPadre, mert a tartalom egy alkalmazás formájában valamelyest új életre kelt (tény, hogy létezik online is, de az nem olyan magazinos, egyszerűen nem tudom levetkőzni a kötődésem a hagyományos felületekhez, mint könyv vagy lapozható magazin). Végra alkalmam nyílt ezt is egy kicsit feltérképezni és a nagy szívdobbanások vissza-visszatértek. A tartalom hetente frissül, mindig szerdán. Egy téma köré csoportosítva 7-8 anyag jelenik meg, ezek egy hétig szabadon olvashgathatók, majd bekerülnek a “boltba”, ahonnan 0,79 dollárért megvásárolhatók, vagy 10,49 dollárért egész éves előfizetést lehet vásárolni és így minden tartalmat megszerezni. A heti frissülések mind mini magazinokat jelentenek, van benne interjú, hasznos, érdekes tippek, tanácsok sztorik és természetesen receptek. Néhány kedvenc a viccesebb kategóriából: mit ne együnk meztelenül, kaja és zene, magas zsírtartalmú ételek, kaja és humor. Ezek mellett egy-egy szükkebb, konkrétabb témát is szuperül feldolgoznak más számokban: a legjobb pizzaszószok, mindenféle ünnepi kollekciók, szezonális gyűjtemények, vagy más hasznos témakötök, mint csipszek és mártogatósok, gyökérzöldségek, almareceptek, stb.

gourmet 2.jpg

Ha valaki megkérdezi, nekem mi a legjobb táblagép élményem, azt hiszem a válaszom ez. Minden szerdán várom az új Gourmet live tartalmat. További élmények: http://101elmeny.hu/

Még nincs értékelve.

Kérjük, értékeljen

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Kedves Füge, tudod-e, hogy az általad oly nagyra becsült magazin éveken keresztül nem fizette ki a szerzőit, és becstelen módon járt el velük szemben? Tudom, jobb az ilyesmiről nem tudni, így utólag pedig már teljesen mindegy, de nem hallgathatom el, hogy sok olvasó tiszteletét nem a szerkesztők és főként nem a lap tulajdonosai, hanem azok a tisztességes munkát végző újságírók vívták ki, akik munkájukért talán soha nem kapták meg az őket megillető javadalmazást. Több konkrét esetről tudok, amikor ez történt. Remélem, a lap tulajdonosaival soha többé nem fogok találkozni a gasztronómia világban, mert amit véghezvittek, valóban gyomorforgató.