Elég szépen nekilendült az év végi őrület. Pedig még nem vásároltam ajándékot senkinek, nem találtuk ki, hogy mi legyen az ünnepi menü, nem kezdtem süteményeket gyártani és a Mikulás sapkájának is épp csak a botja végé láttam az ablakból. Nincs 8 (khm, 12) órás állásom, mégis tele vagyok határidőkkel, elvégzendő feladatokkal és egyre többet hagyja el a számat az, hogy “na ezzel majd jövőre foglalkozom”. Akármennyire is elhitetem magammal év közben, hogy nem szeretem én már a karácsonyt, mégis szép lassan terjengeni kezd bennem valami melegség, ahogy nyílnak a karácsonyi vásárok, kigyúlnak az utcán a fények, terjeng a kürtös kalács és a forró csoki illata az utcán (és ez nem valami nosztalgikus giccs, a Kiss János altábornagy utcában tényleg ez megy). Oda jutottam, hogy kifejezetten vártam, mikor épül fel az eddig mélyen a szívemből utált karácsonyi vásár, az a vásár ami miatt nem lehet a környéken parkolni és ahol még mindig kicsit több a népművészeti faragott fakanál mint szeretném. Elhatalmasodik rajtam a kívülről jövő karácsonyi nyomás és most valahogy szívesen engedek neki (pedig idén először végre sikerült megállapodnunk, hogy nem vesz mindenki mindenkinek ajándékot), elkezdek fejben tervezgetni. A terveim fele általában nem valósul meg, épp ezért vigyáznom kell, hogy pontosan mi hagyja el hangosan a számat. R2r mindenre figyel, kérdez, kattognak a kis kerekei, “jegyzetel” és ha valamit másodszorra vagy sokadszorra rosszul mondok keményen szembesít a mulasztással, tévedéssel. Gondban vagyok, hogy mi legyen pl. a karácsonyi sztori. G-éknál a Jézuska jön. Nálunk a Télapó. Vagy az már nincs, de eddig nem gondolkodtam rajta, hogy ki hozza az ajándékot, mert pár éve ráébredtem, hogy én veszem. Tanácstalan vagyok. Írtunk már levelet, azt a Télapónak címeztük… hajjajj, mi lesz ebből?

Vörös tonhal gránátalmával

Idén a karácsonyi menü is megkérdőjeleződött. Nagymamámtól már nem várhatjuk el, hogy az egyre sokasodó családot vendégül lássa, arra meg mégse mer senki vállalkozni, hogy a hosszú éveken át általa készített menüt tálalja. Újítani viszont nehéz. A mi családunkban az ilyesmihez évek kellenek. Azt tudjuk már, hogy mi nem lesz, de menüsornak még semmi jele. Engem teljesen lebénít a dolog, csak olyasmi jut az eszembe, ami nem menne át (vagy csak én azt gondolom, hogy nem menne?). Ilyen például a vörös tonhal, ami átsütve ehetetlen, de ezt nem hiszem, hogy el tudnám hitetni családom konzervatívabb tagjaival. Másképp pedig akkor nem lesz jó. Meg se próbálom, pedig a hétvégén nagyon jót ettünk: volt otthon két szép szelet hal és vettem egy csodaszép gránátalmát. Csak egyet, mert 670 Ft volt darabja, de ilyen érett, lédús gránátalmát ritkán találok itthon. Addig nézegettem a kettőt (halat és gránátalmát), amíg befészkelte a fejembe a gondolat, hogy jól állnak majd egymásnak a tányéron is. Színben mindenképpen, de végül ízben is öszejött a dolog. Egy nőcsábász blogger receptjét dolgoztam át (mert én nem akartam senkit elcsábítani 10 gránátalma levével:)).

Recept (2 személyre)
2 szelet vörös tonhal
2 ek gránátalmaszósz
2 ek sötét barnacukor
2 ek víz
1 gerezd fokhagyma
1 tk durvára őrölt koriander
1 tk őrölt fahéj
2 tk mogyoróolaj
1 gránátalma 
A mártás/páchoz száraz serpenyőben addig hevítem a fűszereket, amíg illatozni kezdenek. Alacsonyra veszem a lángot, a fűszerek mellé dobom az éppen csak összenyomott, megpucolt fokhagymát, felöntöm vízzel, majd hozzákeverem a gránátalmaszószt és a cukrot. Összeforralom, ízlés szerint sózom, lehúzom a tűzről és hagyom langyosra hűlni. Kiveszem a fokhagymát, leszűröm a mártást és félreteszek belőle2 evőkanálnyit. A többit a halszeletekre öntöm és 2 órára vagy éjszakára a hűtőbe teszem.
Grillserpenyőbe kevés olajat öntök, felhevítem a serpenyőt, amikor füstölni kezd, beleteszem a lecsepegtetett halszeleteket és mindkét oldalukon 1-2 percig sütöm őket. Kívül rácsosnak, belül rózsaszínnek kell lennie a halnak.
A félretett mártást felmelegítem, beledobok egy kis darab (1 tk) vajat és a halra kanalazva tálalom. Megszórom gránátalmamaggal. Fekete rizzsel nagyon jó.
Lehetne karácsonyi fogás is.

Még nincs értékelve.

Kérjük, értékeljen

Előző cikkOreo
Következő cikkZa’atar a levesben
2006. szeptemberében kezdtem el írni a Lila füge blogot, ami azóta sok változáson ment keresztül, mindig egyre több és szebb lett. Ma már nem blog, hanem ez az oldal. Persze nekem egy oldalnál sokkal több, mert az életem egyre nagyobb, izgalmasabb, szinesebb része.

5 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Nagyon tetszik a recept, hétvégén szeretném ezt kipróbálni a nagycsaládi ebéden. Egyetlen kérdésem lenne.
  A fekete rizs főzésének van valami extra technikája? Még soha nem találkoztam vele, s nem szeretnék befürödni vele… csak, hogy tudjam, hogy mire számítsak vasárnap délelőtt! 🙂 Köszönöm szépen

 2. Nem a menühöz szólnék hozzá, hanem a dillemmádhoz. Nálunk gyerekkoromban az angyalka hozta az ajándékot, és most is a gyerekeimnek ök hozzák. A fát pedig közösen díszítjük szépre, hogy az angyalkáknak kedve legyen alá tenni az ajándékot. Az pedig, gogy a télapónak írtatok nem gondd. Ügyis kapcsolatban állnak egymással 🙂

 3. Szia! Pontosan értem mire gondolsz. Nálunk nagyon hasonló a helyzet a menüvel kapcsolatban. Nálunk úgy lesz (mert talán lesz olyan étkezés, hogy nem megyünk éppen senkihez), hogy az újdonságot, mint a tonhal ekkor teszem az asztalra. Az majd csak a férjemnek és a gyerek(ek)nek szól majd. Mert ők szeretik és értékelik az ilyesmit.

 4. Csodálatos! 🙂 Biztosan nagyon jó páros, én konkrétan teljesen odavagyok mind a vörös tonhalért, mind a gránátalmáért…
  Tavaly karácsonykor Emberrel a vörös tonhal volt az ünnepi fogásunk. Nem vendégváró, csak kettőnknek. Hát megállapítottuk, hogy minden nap meg tudnánk enni. Valami felséges ez a hal. Persze a mindennapi betevőséghez nyernünk kéne a lottón… 🙂

  Én egyszerűen csak kevés sóval vajon készítettem kis citrommal meglocsolva, mert érezni akartam az igazi ízét – ez volt az első találkozásunk. Ez a hal olyan, mint a bélszín. Királyi, mesés, csodás.
  De a gránátalmás verziótat megjegyeztem. Legközelebbre. 🙂