Gyömbérszörp

Idén nagyon jól teljesítettem: az eltervezett házilag készített ajéndékok több mint felét megvalósítottam. Ez minden eddigit túlszárnyaló arány. Az összes közül az egyik kedvencem (a másikról hamarosan) a gyömbérszörp lett, aminek egyből jó hasznát is veszem, mert az ünnepekre való tekintet nélkül jól elkapott valami náthaféleség.

Gyömbérszörp

Kivételesen abban bízom, hogy egy bizonyos barátnőm nem olvassa a blogot, mert a náthám miatt még nem tudtunk találkozni, így az ajándékba készített üveg itt pihen a hűtőben. Nagyon szereti a gyömbért, ő az egyik, aki azért a bizonyos gyömbéres kekszért sok mindenre képes – például gyakori telefonhívásokat intézni irányomba :). Gyömbérszörp is szinte mindig van a hűtőjében, főleg amióta Londonba költözött és ilyesmihez könnyen hozzáfér. Remélem, hogy a házi változatnak örülni fog!
Ez a szörp nem lesz annyira sűrű mint egy gyümölcsszörp, épp ezért nem is kell annyira higítani, 1:5 arány kb. jó szerintem. A készítés során lehet szabályozni, hogy menniyre erős, csípős szörpöt szeretnénk: a forralás után állni hagyom 20 perc és 1,5 óra közötti időre. A 1,5 órát pihent szörp már csíp rendesen, a 20 perces még gyerekeknek is adható. Érdemes azzal is kísérletezni, hogy mivel higítjuk: a szénsavas víz jobban kihozza a gyömbér erejét, nekem úgy nagyon tetszik, de izgalmas meleg teába csempészve is, úgy nem dominál, hanem inkább kellemes meglepetést okoz. Nyáron majd jeges teával is nagyon jó hűsítő lesz azt hiszem.

Recept (1 l szörphöz)

1 nagy gyömbérgyökér
70 dkg cukor
1 l víz
2 citrom
tartósításhoz tisztított borkő

A citromok héját nagyon vékonyan, hogy ne kerüljön bele fehér rész, levágom és egy közepes lábosba teszem. A gyömbért (jó nagy darab legyen, vagy ha ilyet nem találok, 2 közepes gyökér is megteszi) megpucolom, felszeletelem és a citromhéj mellé dobom. Felöntöm vízzel és belekeverem a cukrot. Közepes lángon felforralom. A 2 citrom levét kifacsarom, a szörphöz adom és újra felforralom. Elzárom alatta a lángot és egy órát állni hagyom mielőtt leszűröm és üvegekbe töltöm. Ha nem fogyasztjuk azonnal, hanem hosszab időre elteszem, egy kevés borkősavat keverk hozzá. Százraz dunsztba teszem, ha kíhűlt, hűtőben tárolom.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -