Házi csirkemájas
Vogel DianaAki a májast szereti, rossz ember nem lehet! Nagyon jól passzol füge lekvárral, édeskalács-szeletekkel, házi csalamádéval, remek uzsi vagy vacsora ötlet.
Hozzávalók:
60 dkg tisztított csirkemáj
2 ek. étolaj
2 ek. kacsazsír
1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 ek. narancslekvár
1 kk. durvára őrölt citrombors
2,5 dl olvasztott kacsazsír
Elkészítés:
A csirkemájat leöblítjük hideg vízzel, és papírtörlőn megszárítjuk. A felforrósított étolaj és kacsazsír keveréken átpirítjuk a csíkokra szeletelt hagymát.
Hozzáadjuk a csirkemájat az apróra vágott fokhagymával, és a serpenyőt rázogatva, a májat óvatosan kevergetve addig sütjük, amíg a szaft átlátszóvá válik (6–8 perc).
Hozzákeverjük a narancslekvárt, és megvárjuk, amíg a szaft kissé karamellizálódik. Lefedjük, és félretesszük, amíg kihűl. Azután villával darabosra törjük, és zárható üvegbe tesszük. Langyos kacsazsírt szűrünk rá, hogy teljesen ellepje, és lehűtjük.
Legjobb kiegészítői az édeskalács-szeletek, a fügelekvár, a házi csalamádé vagy a füstöltpaprika-szórás. A megmaradt zsíros májast tartsuk a hűtőben, és a májdarabokat mindig takarjuk be a zsírral.
A recept megtalálható a Lila füge Magazin Spájz 2018-as számában.