Édeskömény-krémleves kardamomos-narancsos kacsaszívvel

Az édeskömény egyike azoknak a zöldségeknek, amelyeket a gyerekeim mellett szerettem meg. Izgalmas, készséges, jól variálható. Most egy régi barátjával, a naranccsal és egy igazi tápanyagnagyágyúval, az ásványi anyagokban gazdag kacsaszívvel együtt mutatja meg, mit tud.

Hozzávalók 4 személyre:

40 dkg kacsaszív
1 sárgarépa vagy fehérrépa
3-4 szem borókabogyó
2-3 szem fekete vagy fehér bors
1 csillagánizs
2 teáskanál őrölt kardamom
1 evőkanál kacsazsír vagy olaj
1 vöröshagyma
3 édeskömény
1 dl tejszín vagy rizstejszín
1 közepes, lédús narancs

Elkészítés:

A kacsaszíveket a megtisztított sárga- vagy fehérrépával, a borókával, a borssal és a csillagánizzsal egy fazékban bő hideg vízben feltesszük főni. Körülbelül másfél óra alatt megpuhulnak. A levet leszűrjük, és öntőedénybe töltjük. A szíveket egy keverőtálba gyűjtjük, pici sóval, kacsazsírral és az őrölt kardamommal óvatosan átforgatjuk.

A vöröshagymát megtisztítjuk, és apróra kockázzuk. Az édesköményt megtisztítjuk, félbevágjuk, és a torzsáját kivágva apróra csíkozzuk. A fazékban, amelyben az alaplé főtt, kevés olajon vagy kacsazsíron a hagymával együtt megdinszteljük. Sózzuk, és hozzáöntünk valamennyi alaplevet, hogy le tudjuk turmixolni. Ezután apránként annyi levet öntünk hozzá, hogy ideális levesállagú legyen, végül a tejszínnel krémesítjük.

A narancsot megmossuk, meghámozzuk, a  fehér rostokat levágjuk, a gyümölcsöt a szívek méretének megfelelő kockákra vágjuk. Bambusznyársakat vagy hurkapálcákat készítünk elő, és egy kacsaszív, egy narancskocka sormintát húzunk rájuk. A nyársakat forró serpenyőben zsiradék nélkül mindkét oldalukon megpirítjuk, és tálalhatjuk is a leves mellé.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -