Rakott krumpli báránnyal

Imádok az angol és magyar konyhával játszadozni. Szerintem rengeteg hasonlóság van közöttük, csak túl kellene látnunk a kifőzdés fish’n’chipsen. Nincs még egy olyan klasszikus angol étel, amely annyira adná magát itthon is, mint az angolok pásztorpitéje, a shepherd’s pie! Miért ne lehetne nekünk is bárányos piténk?

Hozzávalók 4 személyre:

4 szál újhagyma, szárastul

1 nagy fej vöröshagyma

2 kk. só és bors

1 csapott kk. őrölt kömény

1 ek. fűszerpaprika

1 ek. kacsazsír (vagy 2 ek. olaj)

1 dl paradicsomszósz

1 kg báránycomb

1 kg újkrumpli

15 dkg zsenge borsó

1 ek. vaj

Elkészítés:

A újhagymát szárastul vágjuk apróra, a hagymát tisztítsuk meg, és vágjuk karikára. A zsíron (vagy az olajon) a só és a bors hozzáadásával dinszteljük meg a hagymát, adjuk hozzá a köményt és a fűszerpaprikát, jól keverjük el. Adjunk hozzá 1 dl vizet, majd rakjuk bele a feldarabolt báránycombot, és pirítsuk le a húst. Öntsük fel a paradicsomszósszal és annyi vízzel, hogy éppen ellepje, majd fedő alatt közepes fokozaton főzzük 2 órán át, egészen addig, amíg a hús le nem omlik a csontról.
Ha kész, húzzuk félre, és hűtsük ki. A szószt szűrjük át egy nagyobb edénybe, a húst szedjük le a csontról, és tépjük nagyobb darabokra. A leszűrt szószt, ha szükségesnek érezzük, sózzuk borsozzuk, majd botmixerrel készítsünk belőle mártást.

Az újkrumplikat karikázzuk fel (héjastul), és főzzük elő 10 percig. Ezután szűrjük le, és tegyük félre.
Egy mély falú hőálló tálat vajazzunk ki teljesen. Fedjük be a krumpliszeletekkel, szórjuk meg a borsóval, és rakjunk rá a húsból is. Addig folytassuk a rétegezést, ameddig a hús el nem fogy. A felső réteg krumpli legyen. Az egészet öntsük le a mártással és 200 fokon 25 perc alatt süssük aranybarnára.

Tipp:

A mártásba tehetünk egy kevés (10 dkg) juhsajtot vagy kecskesajtot is.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -