Recept 12 db kakós csigához:

60 dkg liszt

3,5 dl tej

30 g élesztő

50 g cukor

10 g só

30 dkg vaj

25 dkg cukor

10 dkg kakaó

A vajat közepesn keményre hűtjük és két sütőpapír között 1/2 cm vastagságú tégalalpot nyújtunk belőle. Visszatesszük a hűtőbe.

A tejet langyosra melegítjük. Hozzáadjuk a cukor felét és felfuttatjuk benne az élesztőt (belemorzsoljuk és 10 percre félretesszük).

A lisztet összekeverjük a maradék cukorral és a sóval. Beleöntjük a felfutott élesztőt és simára dagasztjuk. A tésztából golyót gyúrunk, kissé kilapítjuk és kb. 1 órára a hűtőbe tesszük, hogy a vajjal azonos hőmérsékletű legyen. A tésztát kinyújtjuk, a közepére tesszük a vajat, a tészta széleit ráhajtjuk, hogy sehol ne lógjon ki a vajlap, végül egyszer kinyújtjuk a tésztát. Összehajtjuk, mint egy levelet és a hűtőbe tesszük. 1/2 óránként kinyűjtjuk és újra összehajtjuk – összesen háromszor, mindig ügyelve arra, hogy a tésztát 90 fokot elforgatva kezdjük a nyújtást. A három hajtogatás után 1 cm vastagra nyújtjuk, kissé bevizezzük és megszórjuk a kakaóval elkevert cukorral. Ügyeljünk rá, hogy a tészta szélénél 1 cm szabad felületet hagyjunk, amit utólag kicsit bevizezünk és ezzel tapasztjuk össze a tekercs végét. Feltekerjük és korongokat végunk belőle.

A csigákat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és vizes kézzel kicsit lenyomkodjuk. 2 órát kelesztjük szobahőmérsékleten. Ha nagyon felpúposodtak, a csigák közepét ismét lenyomkodjuk, majd 220 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.

Még nincs értékelve.

Kérjük, értékeljen

1 HOZZÁSZÓLÁS