Hideg céklaleves

Az egyik legfinomabb nyári leves. Friss, zsenge céklából és jégbe hűtve az igazi.

Hozzávalók 4 adaghoz:

3 közepes méretű cékla (kb. 50 dkg)
1 liter hideg víz
1 evőkanál cukor
5 dl író
2 evőkanál citromlé
só és bors

Levesbetétek a tálaláshoz:

4 főtt tojás
1 kígyóuborka, kockára vágva
4 retek, felszeletelve
1 csokor snidling, aprítva
1 csokor kapor, aprítva

Elkészítés:

A céklákat meghámozzuk, és felkockázzuk. Egy közepes méretű edénybe tesszük, majd felöntjük vízzel. Hozzáadjuk a cukrot, sózzuk, borsozzuk, majd feltesszük főni. Addig főzzük, amíg a cékla kissé meg nem puhul. Akkor jó, ha még ropogós, de már nem nyers – ez forrástól számítva maximum 15–20 perc.

A cékla egyharmadát szűrőlapáttal kiszedjük, félretesszük, a maradékot pedig a lével együtt összeturmixoljuk. Megvárjuk, amíg szoba-hőmérsékletűre hűl, majd hozzáadjuk az írót. Ezután behűtjük, és a legvégén, azaz hidegen állítjuk be az ízeket: kóstoljuk meg, és adjunk hozzá sót, citromlevet vagy éppen cukrot, attól függően, mi hiányzik belőle.

A levesbetétekkel és a maradék főtt céklával tálaljuk.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -