Húsvéti túrótorta

Emlékszik még valaki az öltöztetős papír babára? Ez az egyszerű, hófehér ünneplőbe öltöztetett túrótorta is pont ilyen. Te döntöd el, mennyire gazdagon díszíted tojásdrazséval, ehető tavaszi virágokkal, rügyekkel vagy apró csokitojásokkal, hogy tökéletesen passzoljon a terített húsvéti asztalhoz.

Hozzávalók 4-6 személyre:

A tortához:
5 tojás
25 dkg porcukor
12 dkg olvasztott vaj
16 dkg átszitált sima liszt
½ teáskanál sütőpor
2 kezeletlen citrom reszelt héja és leve
nagy csipet só

A krémhez:
60 dkg áttört túró
20 dkg átszitált porcukor
1 teáskanál vaníliakivonat vagy 1 vaníliarúd kikapart magjai
1 csipet só

A díszítéshez:
az alkalomnak megfelelően

Elkészítés:

1. A sütőt 180 fokra melegítjük. Egy 20 cm átmérőjű, kb. 7 cm magas kerek tortaformát kivajazunk és lisztezünk.

2. A 4 tojást szétválasztjuk, majd a 4 tojássárgáját és a maradék egész tojást a porcukorral gépi habverővel habosra keverjük. Felváltva adagolva hozzáadjuk a vajat, illetve a sóval és a sütőporral elkevert lisztet, végül a citromhéjat és a -levet.

3. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és óvatosan a masszához keverjük. Az előkészített tortaformába simítjuk, és kb. 30 perc alatt – tűpróbával is ellenőrizve – készre sütjük. Teljesen kihűtjük.

4. A túrót burgonyanyomón áttörjük, majd az átszitált porcukorral, a sóval és a vaníliakivonattal krémesre keverjük. Ha szükséges, a túró állagától függően kevés tejföllel tovább krémesítjük, hogy kenhető legyen.

A kihűlt tortát három egyenlő méretű lapra vágjuk, a túrókrémmel egyenletesen megtöltjük, a külsejét is befedjük, majd a hűtőben hagyjuk kicsit összeérni. Mindig közvetlenül tálalás előtt, ehető díszekkel dekoráljuk.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -