Kakaós tekercsek karamellával
Pinczel OrsiKarácsonykor reggelire – vagy csak úgy – a nagymamám sütött mindig ilyet. Ő tanította meg, hogyan bánjak a kelt tésztával. Mindig azt mondta, hogy lelke van, simogassam. Sok év eltelt azóta, és bátran állíthatom, hogy a simi tényleg segít.
Hozzávalók 15 db-hoz:
A tésztához:
20 dkg liszt + a nyújtáshoz
1 dkg friss élesztő
1 dl tej
1 dkg porcukor
2 tojássárgája
csipetnyi só
2,5 dkg vaj
A töltelékhez:
7,5 dkg vaj
4 dkg cukrozatlan kakaópor
4 dkg kristálycukor
csipetnyi só
A karamellszószhoz:
10 dkg cukor
1 dl habtejszín
csipetnyi só
Elkészítés:
1. Egy nagy tálba mérjük a lisztet, és a közepébe a kezünkkel kis mélyedést formázunk. A tejet a cukorral meglangyosítjuk, és belemorzsoljuk az élesztőt. Letakarjuk 5 percre, hogy az élesztőgombák működésbe léphessenek a cukorral. Ha felfutott, a mélyedésbe öntjük a tojássárgájákat, és dagasztani kezdjük. Közben hozzáadjuk a sót, és apránként az olvasztott vajat. Addig dagasszuk a tésztát, amíg szép fényes, rugalmas tésztát nem kapunk, ami leválik a tál oldaláról. Ha ezzel készen vagyunk, letakarjuk, és meleg helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
2. A töltelékhez minden összetevőt összeolvasztunk kis lángon egy pici fazékban. A szószhoz a cukrot egy serpenyőben közepes lángon megolvasztjuk. A tejszínt óvatosan hozzáöntjük, ha a cukor teljesen felolvadt. Keverünk rajta egyet, megszórjuk a csipet sóval, majd félretesszük.
3. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, és egy muffinsütőformát kapszlikkal kibélelünk. Amikor a tészta megkelt, enyhén lisztezett felületen átgyúrjuk, és kb. 30×40 cm-es téglalappá nyújtjuk. Bőségesen megkenjük a töltelékkel, és szorosan feltekerjük. Egy éles késsel határozott mozdulatokkal felszeleteljük 2cm-es darabokra. Minden mélyedésbe teszünk 1-1 csigát, és hagyjuk 20 percet pihenni őket, majd 15–20 perc alatt aranybarnára sütjük. Még melegen locsoljuk meg a karamella szósszal.