Karalábés csirke

Ez is egy elfeledett, régi magyar recept a múltból – egészen pontosan egy általam megálmodott jelenkori változata. Az 1800-as évek végén íródott Zilahy Ágnes-recept egész csirkével és egyszerűbb hozzávalókkal dolgozik, de az idő és néhány új alapanyag használata csak jót tett neki.

Hozzávalók:

1 kis fej vöröshagyma

2 szál újhagyma

1 nagy fej karalábé

néhány kis szál zsenge répa

4 db filézett csirkecomb, bőröstül

2 ek. olaj vagy 1 nagy evőkanál zsír

só, bors

3 dl tejföl

2 dl víz

friss kakukkfű

1 csokor petrezselyem

Elkészítés:

A karalábét hámozzuk meg, majd vágjuk 1 cm-es kockákra. A hagymát pucoljuk meg, vágjuk
apróra, majd egy mély falú serpenyőben olajon/zsíron jól megsózva kezdjük el dinsztelni.
Bőrrel lefelé rakjuk mellé a csirkecombokat, borsozzuk, és hagyjuk, hogy mindegyik jól
megpiruljon.
Adjuk mellé az apróra vágott újhagymát, a karalábét és a megtisztított, csíkokra vágott répát.
Hagyjuk 10 percig főni. Ezután öntsük fel vízzel, morzsoljunk bele a kakukkfüvet, és szórjuk
meg a felaprított petrezselyemmel. Közepes lángos főzzük 20 percig. A legvégén habarjuk be
a tejföllel, és főzzük további 5 percig, amíg el nem kezd visszasűrűsödni.

Tipp:

Tejföl helyett használhatunk magas zsírtartalmú joghurtot is. Csirke helyett pedig próbáljuk ki
fürjjel.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -