Karalábés csirke
Nagy SanyaEz is egy elfeledett, régi magyar recept a múltból – egészen pontosan egy általam megálmodott jelenkori változata. Az 1800-as évek végén íródott Zilahy Ágnes-recept egész csirkével és egyszerűbb hozzávalókkal dolgozik, de az idő és néhány új alapanyag használata csak jót tett neki.
Hozzávalók:
1 kis fej vöröshagyma
2 szál újhagyma
1 nagy fej karalábé
néhány kis szál zsenge répa
4 db filézett csirkecomb, bőröstül
2 ek. olaj vagy 1 nagy evőkanál zsír
só, bors
3 dl tejföl
2 dl víz
friss kakukkfű
1 csokor petrezselyem
Elkészítés:
A karalábét hámozzuk meg, majd vágjuk 1 cm-es kockákra. A hagymát pucoljuk meg, vágjuk
apróra, majd egy mély falú serpenyőben olajon/zsíron jól megsózva kezdjük el dinsztelni.
Bőrrel lefelé rakjuk mellé a csirkecombokat, borsozzuk, és hagyjuk, hogy mindegyik jól
megpiruljon.
Adjuk mellé az apróra vágott újhagymát, a karalábét és a megtisztított, csíkokra vágott répát.
Hagyjuk 10 percig főni. Ezután öntsük fel vízzel, morzsoljunk bele a kakukkfüvet, és szórjuk
meg a felaprított petrezselyemmel. Közepes lángos főzzük 20 percig. A legvégén habarjuk be
a tejföllel, és főzzük további 5 percig, amíg el nem kezd visszasűrűsödni.
Tipp:
Tejföl helyett használhatunk magas zsírtartalmú joghurtot is. Csirke helyett pedig próbáljuk ki
fürjjel.