Kávés panna cotta
Lila FügeA panna cotta egy csoda. Gyors, egyszerű az elkészítése, az íze pedig isteni. Akkor igazán jó, ha éppen megdermed, és nem folyik szét. Most kávéval és földimogyoróval variáltuk, mert ezt a párosítást nem lehet megunni, de csak a képzelet szab határt az ízesítésnek.
Hozzávalók 4 főre:
A panna cottához:
6 lapzselatin
3 dl tej
3 dl tejszín
10 dkg barna cukor
½ vaníliarúd kikapart magjai
2 evőkanál instant kávé
nagy csipet só
A müzlis ropogóshoz:
20 dkg bármilyen müzlikeverék
5 dkg földimogyoróvaj
10 dkg fehér csokoládé
nagy csipet só
Elkészítés:
A zselatint egy tál hideg vízbe áztatjuk úgy, hogy bőven ellepje. A tejet, a tejszínt, a cukrot, a vaníliarúd magjait, a kávét és a sót egy magasabb falú lábasba tesszük.
Forráspontig melegítjük, majd lehúzzuk a tűzről, és a zselatint, ami addigra már szivacsos állagúra duzzadt, kifacsarjuk, és oldódásig keverjük benne. Hagyjuk kicsit kihűlni, egy őzgerincformába öntjük, és a hűtőbe tesszük 4 órára.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük, és egy tepsire sütőpapírt terítünk. Ráborítjuk a müzlit, és
10 percig sütjük, hogy megpiruljon. Közben a fehér csokit és a mogyoróvajat egy tálba
mérjük, és a mikróban összeolvasztjuk. Ha már kihűlt a pirított müzlink, beleforgatjuk a
csokiba, és a sütőpapíron újra szétterítve hagyjuk a hűtőben dermedni.
Tálaláshoz az őzgerincforma alját mártsuk meleg vízbe, és egy határozott mozdulattal borítsuk ki egy tálcára. A müzlis ropogóssal a tetején tálaljuk.
Tipp:
Őzgerincforma helyett poharakba is tölthetjük, így nem kell bajlódni a felszeleteléssel, és igen mutatós így tálalva is.
A recept megtalálható a Lila füge Magazin Ünnep 2018-as számában.