Kávés panna cotta

A panna cotta egy csoda. Gyors, egyszerű az elkészítése, az íze pedig isteni. Akkor igazán jó, ha éppen megdermed, és nem folyik szét. Most kávéval és földimogyoróval variáltuk, mert ezt a párosítást nem lehet megunni, de csak a képzelet szab határt az ízesítésnek.

Hozzávalók 4 főre:
A panna cottához:
6 lapzselatin
3 dl tej
3 dl tejszín
10 dkg barna cukor
½ vaníliarúd kikapart magjai
2 evőkanál instant kávé
nagy csipet só

A müzlis ropogóshoz:
20 dkg bármilyen müzlikeverék
5 dkg földimogyoróvaj
10 dkg fehér csokoládé
nagy csipet só

Elkészítés:

A zselatint egy tál hideg vízbe áztatjuk úgy, hogy bőven ellepje. A tejet, a tejszínt, a cukrot, a vaníliarúd magjait, a kávét és a sót egy magasabb falú lábasba tesszük.

Forráspontig melegítjük, majd lehúzzuk a tűzről, és a zselatint, ami addigra már szivacsos állagúra duzzadt, kifacsarjuk, és oldódásig keverjük benne. Hagyjuk kicsit kihűlni, egy őzgerincformába öntjük, és a hűtőbe tesszük 4 órára.

A sütőt 200 fokra előmelegítjük, és egy tepsire sütőpapírt terítünk. Ráborítjuk a müzlit, és
10 percig sütjük, hogy megpiruljon. Közben a fehér csokit és a mogyoróvajat egy tálba
mérjük, és a mikróban összeolvasztjuk. Ha már kihűlt a pirított müzlink, beleforgatjuk a
csokiba, és a sütőpapíron újra szétterítve hagyjuk a hűtőben dermedni.

Tálaláshoz az őzgerincforma alját mártsuk meleg vízbe, és egy határozott mozdulattal borítsuk ki egy tálcára. A müzlis ropogóssal a tetején tálaljuk.

Tipp: 

Őzgerincforma helyett poharakba is tölthetjük, így nem kell bajlódni a felszeleteléssel, és igen mutatós így tálalva is.

A recept megtalálható a Lila füge Magazin Ünnep 2018-as számában. 

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -