Kedvenc édesburgonyából

Mostanában ez a kedvenc ebédem. Gyors, ízekben gazdag és még jól is néz ki. Általában akkor eszem ilyet, amikor R2r bölcsiben van – hosszú idő óta ismét előtérbe kerülnek a gyorsan összedobható felnőttes ételek. Szerintem ez ilyen, bár a ruccola kivételével a többit R2r is szívesen elmajszolja, ha marad.

Saláta sült édesburgonyával

Az édesburgonya mellé nekem mindig kívánkozik valami, ami ellensúlyozza a tömény édes ízét. Ez esetben a ruccola szúrós- és a kecskesajt savanykás ízei elintézik a dolgot, a pirított dió a ropogóssága, a paradicsom pedig a savas édessége miatt kerültek  a salátába. Ennyi íz mellett az öntetet nem is kell túlzásba vinni, elég egy kis beforralt balzsamecet, jófajta olívaolaj, só és bors.

Recept (2 személyre)

2 közepes édesburgonya
2 ek olívaolaj + az öntethez

frissen őrölt bors
2 marék ruccola
8-10 szem édes koktálparadicsom
2 dkg dió pirítva ls durvára törve
4 dkg lágy kecskesajt

balzsamkrém vagy beforralt balzsamecet
nagyszemű tengeri só

Az édesburgonyákat alaposan megmosom, hasábokra szeletelem (héjastul), 2 ek olívaolajjal, kevés sóval és borssal egy közepes tepsiben 180 fokra előmelegített sütőbe teszem és 20-25 perc alatt megsütöm. Akkor jó, ha egy kicsit megbarnul, vannak rajta ropogós darabok, de belül krémesen puha.
A megsült hasábokat elosztom 2 tányéron, rápúpozok egy-egy marék ruccolát, rámorzsolok egy kis kecskesajtot (vagy sokat), megszórom száraz serpenyőben kissé megpirított dióval. Végük körberakom néhány szem kettévágott koktélparadicsommal, szórok rá nagyszemű tenger sót, tekerek rá egy kevés borsot, meglocsolom extraszűz olívaolajjal és egy kis balzsamkrémmel.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -