Kelbimbó burgonyakrémlevessel

Szerintünk a karfiol után a legklasszabb zöldség, méltatlanul elhanyagolt superfood. Zöldség létére rengeteg fehérjét tartalmaz, emellett magas a C- és a K-vitamin-tartalma. Ráadásul egy adag viszonylag kevés kalóriát, viszont rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaz.

Hozzávalók 4–6 személyre:

40 dkg kelbimbó (friss vagy fagyasztott)
40 dkg burgonya
3 + 1 evőkanál napraforgóolaj (ha lehet, hidegen sajtolt)
2-3 közepes vöröshagyma, apróra vágva
2 gerezd fokhagyma, szeletelve
8 dl víz
kevés friss petrezselyem
növényi joghurt
só, bors

Elkészítés:

Hámozzuk meg a burgonyát, és kockázzuk fel. Pucoljuk meg a hagymát, és aprítsuk fel.
Vágjuk le a kelbimbó szárait, ha nem szépek, és a nem tetsző, külső leveleket. Vágjuk félbe a kelbimbókat. Tisztítsuk meg a fokhagymagerezdeket, és szeleteljük apróra. 1 nagy marék kelbimbót 1 gerezd felszeletelt fokhagymával tegyünk félre.

Az olajon pirítsuk meg a hagymát. Pár perc múlva mehet rá a fokhagyma és a krumpli. Egy kis pirulás után a kelbimbó és a víz. Sózzuk, borsozzuk.

Amíg megfő, egy serpenyőben egy kis olajon megpirítjuk a félretett kelbimbót a fokhagymával. Ezzel, a petrezselyemmel és a joghurttal díszítjük a levest a végén. Ha minden puhára főtt, botmixerrel pürésítjük a levest. Ha kell, még adunk hozzá vizet, hogy olyan sűrű legyen, amilyennek szeretjük.

Tipp: Nagyon finom friss kaporral is, illetve pirított hagymával. Ha a kelbimbót sütéskor egy kis curryvel fűszerezzük, még egy extra íz.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -