Kenyérlángos

A kenyérlángosnál egyetlen szabályt kell betartani, ha otthon sütőben készítjük: kizárólag kézzel dagasszuk. És hogy meddig? Erre a szakács nagyanyám receptje az irányadó, ahogy neki is az anyja tanította: „Addig, amíg nem izzad a homlokod, lányom!”

Hozzávalók 4 személyre:

3,5 dl langyos víz

5 dkg élesztő

1 kg finomliszt

2,5 kávéskanál só

A tálaláshoz:

1-2 gerezd fokhagyma

4 dl tejföl

Elkészítés:

1 deci langyos vízben futtassuk fel az élesztőt. A liszthez adjuk hozzá a sót, majd öntsük rá a felfuttatott élesztőt, végül a maradék vizet is. Ezután folyamatos, körkörös mozdulatokkal gyúrjuk a tésztát 10–15 percig (vagy „ameddig nem izzad a homlokunk”).
Ezután fedjük le konyharuhával, rakjuk melegebb helyre, és hagyjuk kelni 1,5–2 órát. Kelés után gyúrjuk át még egyszer, majd vágjunk le 10–15 dkg-os darabokat. Lisztezzünk be egy nyújtódeszkát/vágódeszkát, és nyújtsuk ujjnyi vastagságúra a lángosokat. A kész lángosainkat ismét fedjük le konyharuhával, és hagyjuk pihenni további 10 percig.
220 fokra előmelegített sütőben süssük őket, amíg szép aranybarnára sülnek. Ezután vegyük ki, és letakarva pihentessük őket 5 percig.
Tálaláshoz a fokhagymát zúzzuk finomra, és keverjük el a tejfölben.

Tipp:

Akár pár szelet szalonnával is feldobhatjuk a lángosunkat. Pár vékonyra szelt szalonnát sütéskor tegyünk a nyers tésztára, így az együtt sül meg vele, és a füstölt zsír szépen belesül a lángosunkba.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -