Ketchupok könnyedén

A ketchup készítést mindenki valami extra macerának fogja fel, pedig nem kell ezt (sem) túlgondolni: lehet egyszerűen, könnyedén, és a legszebb az egészben az, hogy itt lehet a legjobban a hozzávalókkal játszadozni. A következő receptekben erre hozok példát.

Hozzávalók:

Sült paprikás (kb. 500 ml-hez)

10 db sárga kaliforniai paprika

2 evőkanál olívaolaj

1 fej lila hagyma, apróra vágva

2 gerezd fokhagyma, apróra vágva

1 kis csokor bazsalikom

1 evőkanál koriandermag

1 dl vörösborecet

50 g barna cukor

1 kávéskanál őrölt bors

csipetnyi só

Paradicsomos szilvás – a fenti hozzávalókon és a paprikán kívül:

2 szál újhagyma

500 g paradicsom, ha lehet, akkor ökörszív

4 nagy szilva, kimagozva

1 dl házi szilvalé

Elkészítés:

A paprikát, a paradicsomot és a szilvát rakjuk egy mély falú tepsibe, és alsó-felső sütéssel, 220 fokon süssük meg 15 perc alatt.
A paprikánál: hagyjuk kihűlni, hámozzuk meg, csumázzuk ki, mossuk át, majd botmixer segítségével turmixoljuk le. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, majd forraljuk fel. Hagyjuk kihűlni, és tegyük kifőzött befőttesüvegekbe.
A sült paradicsomot és a szilvát hámozás nélkül turmixoljuk krémesre a szilvalével együtt.

Tipp párosításhoz, ugyanezzel a fűszerezéssel:

alma és zeller, alma és lila hagyma, alma és édeskömény (sütve, apróra vágva), zöldpaprika.
Hűvös helyen tároljuk. Hat hónapig is eltartható, felbontás után egy hétig simán fogyasztható (bár általában egy nap alatt elfogy…).

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -