Kétféle majdnem hot dog piknikre
Havas DóraEgy gyors és mutatós ötlet piknikezéshez vegáknak és húsimádóknak. Egy kis előkészülettel a szendvicseket helyben össze tudja állítani mindenki az ízlésének megfelelően. Így nemcsak finom, de igazán mutatós szendvicsekkel piknikezhetünk.
Hozzávalók (6-8 személynek)
A répa-doghoz:
4 nagyobb sárgarépa
2 csomag újhagyma
2 ek. extra szűz olívaolaj
2 ág kakukkfű
1 tk. só
½ tk. frissen őrölt bors
A csevap-doghoz:
40 dkg darált sertéshús
1 kisebb vöröshagyma
3 friss zsályalevél
4 ek. zsemlemorzsa
2 tk. só
frissen őrölt bors ízlés szerint
3-4 evőkanál étolaj a sütéshez
A diphez:
250 ml görög joghurt
1 gerezd fokhagyma
½ tk só
½ citrom frissen facsart leve
1 kis csokor petrezselyem
Elkészítés:
A sárgarépákat meghámozzuk, enyhén sózzuk, borsozzuk és egy hőálló tálba tesszük a megtisztított újhagymákkal. Mellédobjuk a kakukkfüvet, meglocsoljuk olívaolajjal és 200 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük, közben egyszer átforgatjuk.
A darált húst összekeverjük a finomra vágott vöröshagymával, vékony szeletkékre vágott friss zsályával, a zsemlemorzsával és a tojással. Sózzuk, borsozzuk és alaposan összedolgozzuk. Nedves kézzel virsli formájú rudacskákat gyúrunk a masszából, és kevés forró olajban kisütjük őket.
A sült répát, a hagymát és a húst külön-külön alufóliába csomagoljuk. Egy kis fej megmosott salátát és 8-10 sós stanglit vagy kiflit is elcsomagolunk.
Az öntethez a fokhagymát mozsárban pépesre zúzzuk a sóval, majd a többi hozzávalóval összekeverjük, jól záró műanyag edénybe tesszük és ezt is magunkkal visszük. A pikniken a hozzávalókat ízlésesen elrendezzük és hagyjuk, hogy mindenki összeállítsa a saját szendvicsét.