Klasszikus szilvás gombóc

Vannak olyan receptek, amelyeket nem szabad megújítani. Ilyen a receptje például a szilvás gombócnak is, amit a mi családunkban szigorúan meztelenül fogyasztunk, hagyva, hogy a kifröccsenő fahéjas és cukros szilvavelő elkeveredve az olvadt vajjal, végigfolyjon a gombóc húsán. Tartalmas, édes desszertétel, előtte leginkább csak egy könnyű leves javasolt.

Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg áttört főtt burgonya
1 tojás
1 evőkanál vaj
1 mokkáskanál só
40 dkg liszt
1 mokkáskanál cukor
20 db kisebb, érett, magvaváló szilva
12 dkg kristálycukor
1 evőkanál őrölt fahéj
1 teáskanál só

A tálaláshoz:
5 dkg olvasztott vaj
12 dkg porcukor
1 evőkanál őrölt fahéj

Elkészítés:

A burgonyát héjában, sós vízben megfőzzük, majd hámozás után áttörjük. Amikor langyosra hűlt, hozzáadjuk a tojást, a vajat, a sót, a lisztet, és rugalmas tésztává dolgozzuk.

Letakarva kb. 10. percig pihentetjük, majd lisztezett felületen 0,5 cm vastagságúra nyújtjuk. 20 egyforma négyzetre vágjuk.

A gyümölcsöt megmossuk, papírtörlőn leszárítjuk, kimagozzuk, majd megszórjuk az őrölt fahéjjal elkevert kristálycukorral. A tésztaalapok mindegyikének közepére teszünk az előkészített szilvából, és kézzel gombóccá formáljuk.

Egy nagyobb és laposabb főzőedényben vizet forralunk. A gombócokat kb. 5 perc alatt, gyöngyöző forralásban készre főzzük.

Leszűrjük, majd olvasztott vajjal meglocsolva, fahéjas porcukorral meghintve azonnal tálaljuk.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -