Kocsonya füstölt hússal

Lepd meg a baráti társaságot, vagy vidd magaddal egy kellemes tavaszi piknikre ezeket a hordozható, kis üveges húsvéti finomságokat.

Hozzávalók 8 személyre:
1,5 kg  nyers malaccsülök
1,2 kg füstölt csülök vagy sonka
6 fokhagymagerezd, megpucolva
6 szem szegfűbors
6 szem borókabogyó
6 nagy babérlevél
3,6 liter víz

Elkészítés:

1. A lemosott, nyers malaccsülköt és a füstölt húst annyi vízben, amennyi ellepi, felforraljuk, majd az első vizet leöntjük. Egy nagyobb lábasba elrendezzük a füstölt húst és a csülköket, majd hideg (3,6 liter) vízben elkezdjük főzni. Ha felforrt, a habját leszedjük, és gyöngyözve kb. fél óráig főzzük. Ez alatt az idő alatt a leve letisztul.

2. Hozzáadjuk a fokhagymát, a borsot, a szegfűborsot, a borókabogyót és a babérlevelet. Alacsony hőmérsékleten fedő nélkül addig főzzük, amíg a hús könnyedén leválik a csontokról, ez kb. 2 óra.

3. Leszűrjük. A húsokat kicsontozzuk, a kb. 2 liter megmaradt és kissé kihűlt levet zsírtalanítjuk. A húsokat kisebb, zárható és fedeles üvegekbe rendezzük, és az átszűrt, kolloidos géllel felöntjük. Hideg helyen kocsonyásra dermesztjük.

4. Tálaláskor citromlével, reszelt tormával, friss tavaszi zöldekkel, félbevágott főtt fürjtojással és sópehellyel kínáljuk.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -