Körtés fordított polentatorta
Havas DóraSzezonális gyümölcsöket érdemes vásárolni a piacon, amíg még frissen kaphatók. Ilyen kincs a körte is, amelyet főételekhez és desszertekhez is használhatunk – ezúttal őszi tortánkba került, és percek alatt el is tűnt.
Hozzávalók 8 személyre:
3 evőkanál barna cukor (a forma aljára)
4 érett, puha körte
35 dkg cukor
4 tojás
1 evőkanál vaníliakivonat
1 dl almalé
1,5 dl illatos fehérbor
2,5 dl olívaolaj
30 dkg liszt
12 dkg kukoricadara
3 teáskanál sütőpor
1 nagy csipet só
Elkészítés:
A tortaforma alját meghintjük barna cukorral, majd a megtisztított és szeletekre vágott körtéket ráfektetjük.
A tésztához a cukrot a tojásokkal és a vaníliakivonattal habosra keverjük.
Hozzáadjuk az almalevet, a fehérbort és az olajat, majd simára keverjük.
A lisztet elkeverjük a kukoricadarával, a sütőporral és a sóval, majd a folyékony hozzávalókhoz keverjük.
Az így kapott tésztát óvatosan a körtékre öntjük, majd 180 fokos sütőbe tesszük 50 percre.