Kurkumatea

A másik nagyágyú, ha nátháról van szó a kurkuma. Az élénksárga gyökér biológiailag aktív összetevője a gyulladásgátló, vírusölő kurkumin. Hatását egy kevés fekete borssal erősíthetjük.

Hozzávalók 3 dl-hez:

kb. 4 dl víz
1 fahéjrúd
2-3 szem zöld kardamom
2-3 szem szegfűszeg
körömnyi friss gyömbér
őrölt fekete bors
kevés reszelt szerecsendió
2-3 tk. kurkumapor
méz (vagy valamilyen édesítő)
kevés tej vagy kókusztej

Elkészítés:

A vizet a fűszerek egy részével, a kardamommal, a szegfűszeggel, a fahéjrúddal és a
megtisztított gyömbérrel feltesszük főni. 10 perc után takarékra vesszük a lángot, és a vízhez keverjük a kurkumát.

Fekete borssal, szerecsendióval ízesítjük a főzetet, édesítjük, majd tehén- vagy növényi tejjel krémesítjük. A legjobb forrón inni. Mézet viszont csak akkor érdemes hozzáadnunk, ha már langyosra hűlt, úgy tartja meg az értékeit.

 

A recept megtalálható a Lila füge Magazin Spájz 2018-as számában.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -