Lencsedhal gombával

A dhal hüvelyesekből készült, gazdagon fűszerezett egytálétel, egyfajta főzelék-féle. Rengeteg változata létezik, rövid idő alatt kész van és felmelegít az őszi, hidegebb napokon.

Hozzávalók négy főre:

4 nagy szál újhagyma a zöldjével együtt
3 gerezd fokhagyma
20 dkg gomba
4 ek. olívaolaj
1 ek. vaj
1 kk. őrölt curry
1 kk. őrölt pirospaprika
1 kk. garam masala
3 kk. kömény
só, bors
75 g paradicsomsűrítmény (1 kis konzerv)
20 dkg lencse
1 csokor koriander
1 dl főzőtejszín vagy kókusztej

Elkészítés:

A lencsét előző este beáztatjuk. Másnap reggel főzés előtt átmossuk.

A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, majd egy serpenyőben olívaolaj és a vaj keverékén a megtisztított egész gombákkal együtt elkezdjük pirítani. Hozzáadjuk a fűszereket, sózzuk, borsozzuk, rákanalazzuk a paradicsomsűrítményt, majd ha már kellően lepirult, öntsük rá a lencsét és annyi vizet, hogy éppen ellepje.

Közepes fokozaton fedő alatt főzzük 20 percig, majd fedő nélkül még 10 percig. A legvégén hozzáadjuk az apróra vágott koriandert és 1 dl tejszínt vagy kókusztejet.

Tipp:
Lencse helyett tökéletesen működik édeskrumplival is.

A recept megtalálható a Lila füge Magazin Spájz 2018-as számában.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -