Liége-i gofri

Gofriból legalább annyi változat van, mint palacsintából, de a liége-it mindenképpen érdemes közelebbről megismerni. A hazai verziókkal ellentétben ez nem sütőporral, hanem élesztővel készül és a sütés előtt ropogós cukorgyöngyökbe hempergetjük, ami karamellásra sül. Lepjétek meg ti is ilyen reggelivel a srácokat.

Hozzávalók
24 db kb. 10 cm átmérőjű gofrihoz
2,5 dkg friss élesztő
1,5 dl tej
75 ml víz
1 teáskanál barna cukor
50 dkg liszt
2 nagy tojás
2 teáskanál vanília kivonat
1 nagy csipet só
20 dkg vaj
10 dkg jégcukor

Elkészítés

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos vízben, tejben, barnacukorral. 5-6 perc elteltével beleszórjuk a fele lisztet, a tojást, a vaníliakivonatot, a sót és a vajat, majd dagasztani kezdjük. Ha felvette a tészta a vajat, hozzáadjuk a maradék lisztet és alaposan kidagasztjuk. A kelesztés a hűtőben a legjobb 12 órán át, majd sütés előtt hagyjuk 1-3 órát a konyhában magára találni. Ha nincs időnk éjszakai kelesztésre, akkor letakarva 1 órát hagyjuk kellni.
A gofri sütőt előmelegítjük. A jégcukrot egy kis tálkára szórjuk. A tésztából kis gombócokat formálunk és a cukorba hempergetjük őket, majd kettesével kisütjük. Friss gyümölcsökkel vagy tejszínhabbal tálaljuk.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -