Magyar reggeli, angol módra
Nagy SanyaÉrtelemszerűen az – általam legalábbis – olyan nagyon kedvelt angol reggeli után készítettem el a hazai változatot. Sokan sokféleképpen elmesélték már ezt, ebben a tálban viszont nincs semmi csavar vagy flanc: hagyományos, mindenki által elérhető hozzávalókkal operál.
Hozzávalók:
1 pár debreceni vagy fehér grillkolbász
1 lágy tojás
1 nagy paradicsom vagy 2-3 nagyobb koktélparadicsom
4 közepes barna csiperke (vagy vargánya), félbevágva
10 dkg kukoricaliszt
10 dkg kecskesajt vagy más lágy sajt, reszelve
1,5 dl víz
só, bors
olaj vagy 1 ek. zsír
paprikaolaj
csipetnyi pirospaprika
1 lecsópaprika
1 kápia paprika
Elkészítés:
Egy nagy serpenyőben kezdjük el grillezni a kolbászt, a megtisztított és félbevágott paradicsomot (vagy ha koktélt használunk, akkor egészben), a gombát és a megmosott, kicsumázott, majd felszeletelt lecsó- és kápia paprikát. Adjunk hozzá 1 evőkanálnyi paprikaolajat, egy csipetnyi sót és borsot. Akkor jó az egész, ha a kolbász jól megsült, a paprika pedig összeesett, és lepirult.
Egy fazékban a zsíron (vagy az olajon) közepes hőfokon keverjük át a kukoricadarát, majd adjunk hozzá annyi vizet, hogy ellepje, és sűrűn kevergetve főzzük krémes állagúra. A legvégén keverjük hozzá a sajtot. Húzzuk félre, és hagyjuk állni 5 percet.
Tipp:
Tálalás előtt – fejhajtás a britek black puddingja előtt – egy serpenyőben pirítsunk le véres hurkát (szedjük ki a bélből), és morzsoljuk a puliszka tetejére.