Mákos-citromos kelt csiga

Izgalmas ízű és mutatós édesség – nálunk kötelező partikellék.

Hozzávalók 12 db-hoz:

A tésztához:
2 dl tej
6 dkg porcukor
2,5 dkg friss élesztő
25 dkg finomliszt + a formázáshoz
25 dkg kenyérliszt
1 tojás
2 evőkanál tejföl
5 dkg puha vaj
1 csomag sütőpor
só

A töltelékhez:
5 dkg olvasztott vaj
1 kezeletlen citrom reszelt héja
10 dkg porcukor
10 dkg darált mák

Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk. Beleszórunk a cukorból 1 evőkanálnyit, az élesztőt belemorzsoljuk, majd összekeverjük. 5–8 percet várunk, hogy felfusson az élesztő. Addig a liszteket egy tálban összekeverjük a maradék cukorral, a sütőporral és sóval. Majd a felfutott élesztős tejjel, a tojással, a tejföllel és a vajjal együtt rugalmas tésztát gyúrunk. Ha nagyon ragad, adjunk még hozzá pici lisztet.

A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Egy muffintepsi mélyedéseit kapszlikkal béleljük. A tésztát pihentetés nélkül lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtjuk, körülbelül 0,5 cm vastagságúra, és így hagyjuk 10 percig pihenni.

Közben a vajba belereszeljük a citrom héját. A porcukrot és a mákot egy kis tálban kikeverjük. Ha letelt a 10 perc, megkenjük a tésztát a citromos vajjal, és megszórjuk a porcukros mákkal. A hosszabbik oldalánál fogva szorosan feltekerjük, és 4 cm hosszú hengerekre vágjuk. Egyesével beleállítjuk a muffinkapszlikba, és kicsit lenyomjuk, hogy kitöltse a formát. Újabb 5 percet hagyjuk állni őket. Majd 10–15 perc alatt készre sütjük.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -